+31 20 40 67 550 info@net4kids.org
Nieuws
8 december 2022

De WK-arbeiders uit Nepal

Het WK voetbal begon voor ons, net als zovelen in ons land, met een gemengd gevoel. Tuurlijk zijn wij bij Net4kids blij dat we in de kwartfinale staan, zelfs Anke is nu voor Oranje nu haar geboorteland Duitsland is uitgeschakeld. 😉 Maar de verhalen van de arbeiders uit de landen waar wij projecten hebben (o.a. Nepal en Sri Lanka) die zijn omgekomen tijdens de bouw van de stadions, de manier waarop de grote voetbalorganisaties hier nu mee omgaan, zet ons wel aan het denken. Wat kun je doen? Helpt het om niet te gaan kijken? Nee, dat is geen oplossing. Moeten we niet meer vertellen over wat Net4kids in Nepal doet? Dat kan wel. Het is deze blog geworden.

De WK-arbeiders uit Nepal

Amnesty International heeft een prachtige boodschap in de reclamespots rondom de eerste wedstrijden laten zien. Zij roepen niet op tot een boycot van het WK 2022 in Qatar, maar proberen in plaats daarvan de aandacht die het toernooi krijgt, te gebruiken om echte en blijvende verandering voor de arbeiders in het land te bewerkstelligen. En juist deze blijvende verandering is iets waar we met Net4kids en onze lokale partnerorganisaties in Nepal, Child Watabaran Center Nepal (CWCN) en Nepal Matri Griha (NMG), al jarenlang mee bezig zijn. Maar dan in Nepal zelf.

Arbeidsmigratie in Nepal niets nieuws

Al sinds de jaren negentig, begin 2000, is er sprake van systematische emigratie van Nepalese jongeren naar landen als Qatar, Maleisië, Saoedi-Arabië en Dubai. Enorm tragisch om te zien dat de jonge en productieve mensen uit Nepal als handelswaar worden behandeld en op onrechtmatige manier aan een ander land worden verkocht. De Nepalese jongeren werd gevraagd om geld te betalen van 50.000 roepies tot 150.000 (omgerekend ongeveer €1000) om de visa te verkrijgen om in deze landen te kunnen werken. Een enorm bedrag en daarom lenen jongeren geld van de lokale geldschieters (particulieren en familieleden) om de visumverwerking en vliegtickets te betalen.

Qatar werd na de verkiezing (in 2010) als gastland van het WK een echte hotspot voor Nepalese jongeren. Het werd gemakkelijker gemaakt om een visa te krijgen voor dit land, simpelweg omdat er enorm veel mankracht nodig was om de infrastructuur te bouwen voor het wereldkampioenschap voetbal. Over de buitensporige arbeidsuitbuiting en de onmenselijke behandeling die deze arbeiders vervolgens kregen (met voor (veel) meer dan 6500 mensen in ieder geval de dood tot gevolg), is mede dankzij de publicatie van The Guardian, eindelijk aandacht voor.

De verhalen uit Nepal van CWCN

En die aandacht is hard nodig, want wij kennen deze tragische verhalen al sinds de begin jaren van Net4kids (vanaf 2003). Samen met onze lokale partnerorganisatie CWCN ondersteunden we in Nepal de (families van) jonge arbeidsmigranten met mobiele gezondheidszorg in Kathmandu. En met NMG worden de allerarmste kinderen van deze families een kans geboden op goed onderwijs op de NMG School. Deze vaak al zeer arme (Dalit) families blijven achter met een enorme schuld als hun familieleden niet terugkomen. En waar het werk zoeken in Qatar (en de andere landen) voor de Nepalese jongeren altijd ontstaat vanuit de intentie om hun arme families te kunnen helpen, werkt het averechts en zakken families nog verder in de armoede. Zo komen deze families, vaak alleenstaande vrouwen, in de slums terecht waar bijvoorbeeld CWCN jarenlang actief was met gezondheidszorg programma’s.

Ook in de huidige nieuwe aanpak van CWCN, dat sinds 2020 een outreach programma heeft gericht op jongeren (en specifiek meisjes) in hun eigen communities rondom Kathmandu waarin educatie, gezondheidszorg en persoonlijke ontwikkeling (sport & life skills) centraal staan, komen we jongeren tegen die in Qatar hebben gewerkt, of hun familieleden daar hebben verloren. De stafmedewerkers van CWCN vertellen ons de heftige verhalen. Zonder goed Engels of Arabisch te spreken reizen jongeren af naar Qatar. Ze worden gelokt met valse verzekeringspapieren, en denken op deze manier gedekt te zijn voor eventuele medische kosten. Niets is minder waar. Ze kunnen nergens hulp vragen als ze eenmaal in Qatar zijn aanbeland. Om toch aandacht te krijgen organiseren de arbeiders ter plekke protesten, maar daar kun je dan zomaar voor in de gevangenis terechtkomen en levenslang krijgen. Er is geen juridische steun vanuit de regering van Nepal om dit soort rechtszaken te verdedigen.

De arbeiders die terugkeren naar Nepal, omdat ze gewond zijn geraakt of ziek worden hebben geen sociale en ziektekostenverzekering of pensioen als ze terugkomen. Een ander geval waar het personeel van CWCN tegenaan liep, was een jongere die een goed salaris en goede werkomstandigheden in de bouw was beloofd voor het WK in Qatar. Maar toen hij daar landde, kreeg hij niet het beloofde salaris. Dus werd hij gedwongen terug te keren naar Nepal en kon hij de lening die hij in Nepal had geleend voor het visum en de tickets niet terugbetalen. Dit is dus een val waar veel jongeren in trappen. Met een salaris van slechts 25.000 kun je nooit de 150.000 roepies (€1000) terugbetalen die je hebt uitgegeven om überhaupt in Qatar te mogen werken (dat is dus nog zonder de kosten van vliegticket, het verkrijgen van je paspoort en het doen van medische controles). Met een rente van 12-16% per jaar kun je wel uitrekenen hoelang het duurt voordat deze teruggekeerde jongeren hun lening hebben terugbetaald.

Wat wordt er aan gedaan?

Amnesty International roept de FIFA en Qatar op een fonds op te richten om de uitgebuite werknemers te compenseren. Met een petitie en de mogelijkheid zelf de reclamespot te tonen als je wedstrijden vertoont aan anderen zijn dit mooie manieren om aandacht te geven hieraan. Samen met andere mensenrechtenorganisaties zijn zij hard bezig om verandering teweeg te brengen in de positie van arbeidsmigranten. De boodschap is wel duidelijk: het kan zo niet langer, het is moderne slavernij. Tirtha Rasaili, oprichter van CWCN: “The cost of such horrible labour exploitation is enormous for the individual youth and the families, but the socio-economic damage for the society is even irreparable. It is modern-day slavery where countries do treat Nepali youths as commodities by selling the sweats and blood of these youths.”

Net4kids blijft zich richten op de kwetsbare jongeren en hun gemeenschappen in Nepal. Want helaas zijn de jongeren die gedwongen worden om zulke risicovolle banen aan te nemen juist degenen die al uit de zeer arme gemeenschappen komen. En daarom blijft het werk van onze lokale partners zo belangrijk. CWCN maakt een groot verschil binnen de gemeenschappen rondom Kathmandu in het verbeteren van de levensstandaard. Ook het bieden van de life skills programma’s voor jongeren (zoals o.a. Volleyball4Life), maakt dat jongeren in de toekomst beter in staat zijn voor zichzelf op te komen. En het (basis)school programma van NMG is enorm belangrijk voor een eerlijke start van de ontwikkeling van een kind. Met een (goede) opleiding kun je andere keuzes maken, zelfs in een arm land als Nepal.

In samenwerking met de lokale overheden zorgt CWCN voor verbetering van de infrastructuur, zoals betere scholen, sociale instellingen, betaalbare gezondheidszorg, en meer voorlichting over jouw rechten als mens, vrouw, kind. En voor de families van de overleden arbeiders wordt middels micro-krediet programma’s een structurele manier geboden om hen uit de kwetsbare positie waarin ze nu verkeren te halen. Zo zijn de vrouwen zelf in staat om voor eigen inkomen te zorgen, en krijgen ze dankzij CWCN een bijdrage voor het schoolgeld en zorgverzekeringen voor alle familieleden.

Dankzij de support die Net4kids krijgt van bedrijven zoals Visualfabriq, Nextview, Ygrec en Giarte die al jarenlang investeren in de projecten van CWCN en NMG, stellen we onze lokale helden in Nepal in staat om te blijven werken aan systemische verandering in het land. Iedereen verdient de kans om zichzelf te ontwikkelen, waar je ook geboren bent. Zo willen we ervoor zorgen dat steeds minder jongeren uit Nepal gedwongen worden deze risicovolle banen te moeten aannemen, maar dat er echt een generatie jongeren ontstaat die andere keuzes (kan) maken.

Meer informatie over het programma van CWCN in Nepal vind je hier. En wil je meer weten over de NMG School, kijk dan hier. En wil je sparren of jij ook wat kan betekenen, als individu of met jouw bedrijf? Stuur ons dan snel een berichtje.

Enne, fijne wedstrijd gewenst vrijdag. Hup Oranje.

Meer Nieuws

Verder praten?

Denk je na over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Ben je geïnteresseerd in de werkwijze van Net4kids en benieuwd naar de mogelijkheden? In een persoonlijk gesprek leggen we het je allemaal uit, laten we zien welke impact je bedrijf kan maken en hoe eenvoudig het 1% programma is.

De Net4kids nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte hoe het de kinderen in de projecten vergaat, maar ook hoe we jou kunnen helpen impact te maken voor onze next generation. We beloven je dat we je niet zullen spammen.