+31 20 40 67 550 info@net4kids.org

Project

Rwanda
GAAFAADE

Rwanda: textielopleidingen voor tienermoeders

Ieder jaar bevallen rond de 2,5 miljoen meisjes in ontwikkelingslanden van hun eerste kind als ze nog geen 15 jaar oud zijn. Ook in Rwanda is de problematiek groot. Seksuele voorlichting ontbreekt en jonge meiden krijgen geen informatie over zwanger zijn, bevallen, het moederschap, de zorg voor kinderen of een veilige abortus. Door de grote genderongelijkheid weten meisjes niet dat zij het recht hebben om zelf te bepalen met wie, wanneer en hoeveel kinderen ze krijgen. Op veel te jonge leeftijd zwanger raken; voor veel meisjes betekent dit stoppen met school, want de baby moet worden verzorgd. Als de vader bekend is, moet het meisje trouwen. Maar zo niet, dan is het na de bevalling ontzettend moeilijk, zo niet onmogelijk om aan een opleiding te beginnen.

Sri Lanka ISURU
Net4Kids love hand logo

Toekomstperspectief

Om al deze jonge meiden, die moeten dealen met een (ongewenste) zwangerschap en het krijgen van een kind een toekomstperspectief te geven, is oprichter van ‘Necessary Generation’, Jean Paul Nduwimana, een textielopleiding gestart voor tienermoeders in Rusizi, Rwanda. In het Yego opleidingscentrum komen de meiden bij elkaar en leren een product te maken. Tegelijkertijd krijgen ze zo ook de kans met elkaar te delen wat ze hebben meegemaakt. Ze krijgen business skills mee om daarna een eigen (textiel)bedrijfje op te zetten. Ze maken, naast kleding, voornamelijk herbruikbaar maandverband. Een gebrek hieraan weerhoudt veel jonge meisjes naar school te gaan als ze ongesteld zijn.

Over de projectpartner

Dit project is opgezet door radio dj / producer / ontwerper Jean Paul Nduwimana, die wij kennen dankzij een samenwerking met OneWorld Citizen. Met zijn lokale radiostation Country FM in Rusizi bereikt hij een groot publiek in de regio en vraagt hij op een positieve manier aandacht voor de uitdagingen waar de kwetsbare bevolking in deze rurale gebieden mee te maken heeft.

Met de opbrengst van zijn opname studio en zijn eigen muziek investeert hij in het project voor tienermoeders. Inmiddels is hij, ook met support van Net4kids, het kledinglabel GAAFAADE gestart. Met het ontwerpen en verkopen van de designer-kleding, voornamelijk aan beroemde en vermogende Rwandezen in Kigali, is het streven het centrum voor de tienermoeders binnen twee tot drie jaar zelfredzaam te laten zijn. Zijn droom: verschillende (franchise) centra in heel Rwanda voor tienermoeders. De kleding verkoopt hij ‘met dit verhaal’ erbij zodat hij naast een geldstroom voor het centrum ook de problematiek van de tienermoeders in zijn land bespreekbaar maakt.

Sri Lanka ISURU
Sri Lanka Tea Estates

Hoe wij bijdragen aan dit project

De textielopleidingen voor de tienermoeders in Rusizi worden nu nog gegeven in het Yego Centre. Een bestaand centrum waar meerdere skills trainingen gegeven worden. Met Net4kids gaan we investeren in een eigen centrum voor de tienermoeders, waardoor er meer meisjes (het doel is 300) bereikt kunnen worden. Zo bieden we de vaak getraumatiseerde meisjes echt een veilige ‘eigen’ plek om hun ervaringen te delen. Het nieuwe centrum biedt ook een ruimte voor IT en business training. Aan kinderopvang wordt ook gedacht, de kinderen van de jonge meiden worden opgevangen als de trainingen plaatsvinden. Wil jij samen met ons deze tienermoeders een veilige plek en een beroepsopleiding bieden waardoor ze weer een toekomstperspectief krijgen? We horen het graag.

Sri Lanka ISURU
Net4Kids love hand logo

Verder praten
over dit project?

Wil je meer weten over dit project of van gedachte wisselen over hoe dit project iets zou kunnen zijn voor jouw organisatie? 
We brainstormen er graag verder over met je. 

De Net4kids nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte hoe het de kinderen in de projecten vergaat, maar ook hoe we jou kunnen helpen impact te maken voor onze next generation. We beloven je dat we je niet zullen spammen.