+31 20 40 67 550 info@net4kids.org

Project

Tanzania
FT Kilimanjaro

Tanzania: Veilig drinkwater voor iedereen

Met behulp van innovatieve waterfilters en waterpompen, kunnen we in vijf dorpen in de Lower Moshi regio zorgen voor schoon drinkwater en goede irrigatie. Hierdoor zijn boerenfamilies niet meer enkel afhankelijk van het onvoorspelbare regenseizoen en beperkt het de uitbraak van ziektes zoals cholera, die zich verspreiden via drinkwater. Op scholen en in klinieken worden de filters geplaatst en de pompen worden lokaal onder boeren verspreid. Ook zorgt dit project voor werkgelegenheid. De pompen en filters zullen lokaal onderhouden en vervangen worden en zo blijvend impact maken op ruim 5500 boerenfamilies in Tanzania.

Sri Lanka ISURU
Net4Kids love hand logo

Diarree veroorzaakt 9% van alle kindersterfgevallen wereldwijd.

Door het drinken van onveilig water ontstaan naast cholera ook andere ziektes zoals diarree, veroorzaakt door virussen, parasieten en bacteriën die vaak in drinkwater voorkomen. Met 50 nieuwe veilige waterbronnen bereiken we 5500 bewoners, waaronder 4000 kinderen. Door veilige waterpunten op scholen te installeren, kunnen we veel kinderen dagelijks bereiken en helpen. Een kind dat vaak ziek is, kan niet consequent naar school gaan en kan niet goed ontwikkelen. Deze duurzame oplossing biedt niet alleen veilig drinkwater, maar ook meer voedselzekerheid, wat resulteert in meer beschikbaar voedsel en inkomen. Een verbeterde welvaart van ouders heeft directe gevolgen voor hun families, waardoor kinderen in de Lower Moshi-regio een beter toekomstperspectief krijgen.

Duurzaam en innovatief

De Nederlandse start-up Element15 heeft de unieke BAR filter ontwikkelt. Deze BAR haalt ziektekiemen uit 600 liter water per uur, zonder dat hier energie voor nodig is. Doordat een BAR filter van energie wordt voorzien met een hand- of zonnepomp, is er geen externe energiebron nodig. Verder halen de meeste waterfilters alleen bacteriën en parasieten uit het water, maar doet de BAR filter dat ook met virussen. Ook zorgt de hoge hoeveelheid fluoride in het drinkwater voor tand fluorose. De BAR filter verlaagt deze waarde in het water met 90%, wat ervoor zorgt dat dit niet langer schadelijk is voor de tanden. Onze lokale partnerorganisatie FT Kilimanjaro heeft samen met Element15 dit pilot project opgezet, wat zorgt voor een sterke lokale inbedding van het project in de Lower Moshi gemeenschappen. ​

Sri Lanka ISURU
Sri Lanka Tea Estates

Hoe wij bijdragen aan dit project

We zijn net begonnen, in januari 2024, met dit innovatieve project dat is voortgekomen uit de Kiruani Town Advisory & Funding Board. Deze groep van 30 ondernemers zet niet alleen financiering in, maar ook hun kennis en netwerk om het Tanzaniaanse dorp Kiruani in de Lower Moshi regio zelfredzaam te maken. Dankzij het netwerk van de board is er een connectie ontstaan tussen Element15 en projectpartner FT Kilimanjaro. De startfinanciering voor dit project is onder andere mogelijk gemaakt door Carteman Ventures, maar we zijn nog actief op zoek naar betrokken investeerders die willen bijdragen. Is jouw bedrijf op zoek naar een project om op een structurele wijze een verschil te maken, dat effectief en concreet is, en waarin innovatie, nieuwe energie en ondernemerschap centraal staan? Dan is dit project wellicht de perfecte match voor jou.

Sri Lanka ISURU
Net4Kids love hand logo

Verder praten
over dit project?

Wil je meer weten over dit project of van gedachte wisselen over hoe dit project iets zou kunnen zijn voor jouw organisatie? 
We brainstormen er graag verder over met je. 

De Net4kids nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte hoe het de kinderen in de projecten vergaat, maar ook hoe we jou kunnen helpen impact te maken voor onze next generation. We beloven je dat we je niet zullen spammen.