+31 20 40 67 550 info@net4kids.org

Project

Sri Lanka
ISURU

Sri Lanka: Goed kleuteronderwijs maakt het verschil

Kinderen die opgroeien in arme gezinnen of afgelegen gebieden hebben vaak minder kans te slagen in het onderwijs. Dat komt door de valse start, het ontbreekt hen aan kleuteronderwijs. In de ISURU Pre-school in Talpe, Sri Lanka komen de kleuters uit de omringende dorpen al vanaf 4 jaar in aanraking met het schoolsysteem.

Sri Lanka ISURU
Sri Lanka ISURU
Net4Kids love hand logo

Onderwijs voor kleuters heeft positieve gevolgen voor het hele gezin. 

Oudere kinderen hoeven zich niet over hun jongere broers of zussen te ontfermen en moeders hebben hun handen vrij voor inkomen genererende werkzaamheden.

Voor het zesde levensjaar wordt de basis van veel cognitieve, sociale en emotionele capaciteiten al gelegd. Kleuteronderwijs speelt daarom een belangrijke rol. Juist in arme gemeenschappen. Door spelenderwijs met elkaar te leren, ontwikkelen kinderen hun zelfstandigheid en concentratievermogen, ze leren te functioneren in een groep en het taalvermogen wordt ontwikkeld.

De ISURU pre-school is belangrijk, want zonder voorbereidend onderwijs is het voor kinderen in Talpe moeilijk om de basisschool af te maken. Ze krijgen er o.a. computerles en bijvoorbeeld Engelse les, zodat ze straks gelijk goed mee kunnen doen op de basisschool. Daarnaast is het gebouw zelf ook een gemeenschapscentrum voor allerlei (voorlichting) activiteiten.

Over de projectpartner

Net4kids werkt sinds 2022 met de organisatie ISURU en lokale partnerorganisatie Shevalanka aan de zelfredzaamheid van de school in Talpe. De Sevalanka Foundation is opgericht in 1992 met als doel de meest kwetsbare gemeenschappen in Sri Lanka te ondersteunen met onderwijs, gezondheidszorg, inkomen en infrastructuur. Met name de expertise bij de theeboeren maakt dat Shevalanka een sterke samenwerkingspartner is om op te schalen voor een van onze investeerders, werkzaam in de thee industrie.

Sri Lanka ISURU
Sri Lanka Tea Estates

Hoe wij bijdragen aan dit project

We starten nu met het verduurzamen van de pre-school. In 2017 is het gebouw volledig gerenoveerd om meer kinderen te kunnen opvangen en betere kwaliteit onderwijs te kunnen bieden. Een vervolgstap is om een zogenoemde A level certificering te ontvangen. Daarmee komen ze in aanmerking voor subsidies van de overheid. Met de bouw van een kindvriendelijke bibliotheek, een computer laboratorium en een nieuw toiletgebouw, is ISURU al goed op weg. Met de financiering van de huidige leerkrachten kan Net4kids het laatste zetje geven naar zelfredzaamheid. Vervolgens gaan we toewerken naar het versterken van de communities in de tea estates, op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, inkomen en infrastructuur. Shevalanka kan een goede partner voor jouw bedrijf zijn, bijvoorbeeld als je gericht bent op de duurzame thee & koffie industrie en in je supply chain een verandering teweeg wilt brengen.

Sri Lanka ISURU
Net4Kids love hand logo

Verder praten
over dit project?

Wil je meer weten over dit project of van gedachte wisselen over hoe dit project iets zou kunnen zijn voor jouw organisatie? 
We brainstormen er graag verder over met je. 

De Net4kids nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte hoe het de kinderen in de projecten vergaat, maar ook hoe we jou kunnen helpen impact te maken voor onze next generation. We beloven je dat we je niet zullen spammen.