Ruim 1,5 jaar geleden startte Net4kids samen met initiatiefnemers Rex Vermeulen en Paul Joosten een samenwerking voor een project in het Tanzaniaanse dorp Kiruani. Het doel? De gemeenschap van Kiruani d.m.v. onderwijs, ondernemerschap en samenwerking zelfredzaam te maken, in samenwerking met lokale partner FT Kilimanjaro (FTK).
Wat is de rol van de Board?
De twee enthousiaste ondernemers hebben in het eerste kwartaal van 2021 dertig gepassioneerde ondernemers/ ondernemende mensen gevonden om aan dit avontuur mee te doen. Door lid te worden van de ‘Town Advisory Board’ verbindt iedere deelnemer zich voor een driejarige samenwerking en brengt funding, tijd en kennis in. Ze helpen de lokale experts met middelen, kennis en kunde om Kiruani in Tanzania een selfsupporting community te maken.
Maar kunnen we echt helpen? Welke kennis kunnen we gebruiken? Wat is de rol van de ‘board’? Het afgelopen jaar is de groep op verschillende board meetings bij elkaar gekomen om dit samen te gaan ontdekken. We hebben de deelnemers gevraagd mee te denken, een pitch te maken met een idee hoe we verandering teweeg kunnen brengen in Kiruani, Tanzania. Een van de deelnemers, Hylke Visser vertelt over de ‘Dragons Den’ pitch night die we in maart van dit jaar organiseerden. Hij is een van de drie winnaars, unaniem gekozen door de groep zelf. Hylke doet zijn pitch online, onderweg achterin zijn auto via Teams. “ik kreeg het bericht dat mijn projectvoorstel was gekozen. Blij en vereerd, maar toch nog steeds onzeker. Zijn mijn ideeën te realiseren?”
De reis naar Tanzania
Tijd om het antwoord op deze vraag te gaan ontdekken tijdens een indrukwekkende reis naar Tanzania. Afgelopen juni was het zover. Met 11 ondernemers, vol idealisme en enthousiasme, is Net4kids een week naar Tanzania gereisd om samen te gaan ervaren wat wel werkt en wat juist niet een oplossing hoeft te zijn. Met een missie: Wat zijn de grootste verschillen in beleving en waar liggen de mogelijkheden om te helpen? Via welke lijnen moeten we gaan denken en handelen om de community in Tanzania zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn? Hylke; “Samen met een elftal bevlogen mensen (waaronder 5 oud Oracle collega’s) gaan we een reis maken naar Tanzania. Bij de koffie op Schiphol gaat het veel over de Afrika ervaring. Verder dan Marrakesh en Kaapstad ben ik nog niet gekomen, en de experts zeggen dan ook al snel, dat is geen Afrika. Nieuwsgierig als ik ben, wakkert dat mijn nieuwsgierigheid natuurlijk nog veel meer aan. Hoe gewoon reizen via Schiphol normaal is voor mij, vandaag is het toch anders. Het onbekende van wat mij te wachten staat, kan ik wat gaan doen met mijn ideeën, maar met name kunnen we impact gaan maken in Kiruani?”
Met een zorgvuldig opgebouwd programma door Net4kids in samenwerking met lokale partnerorganisatie FT Kilimanjaro (FTK), nemen we de board members stap voor stap mee in de werkwijze van onze lokale partner. Hoe verander je een dorp in een zelfredzame gemeenschap, samen met de bewoners? We bezoeken eerst andere dorpen in de omgeving (Lower Moshi), zoals Londoto en Mawala, waar FTK al verschillende stappen heeft gezet, zoals een waterput, een dispensary (kliniek) en verbetering van schoolgebouwen. Paul Joosten: “De projecten zijn heel zichtbaar. Mooie watersource/filter waar men drinkwater kan ‘kopen’. 4 cent voor twee jerrycans”. Vervolgens bezoeken we de succesvolle self-supporting community Mtakuja, omringd door een bloeiende agricultuur, de trots van onze lokale held Gerbert Rieks, jarenlang director geweest van FTK.
Kiruani
De aankomst bij Kiruani, ‘ons dorp’, bezorgt de groep kippenvel. Paul Joosten: “Eerste indruk; veel meer mogelijkheden dan gedacht. We worden zo warm ontvangen en echt iedereen kent FTK. Het is zo mooi om te zien dat er hier in het eerste jaar de basis wordt gelegd voor wat we hebben gezien in de andere dorpen. Het is ZO concreet.” We lopen met elkaar door het dorp waarvan we de naam zo vaak hebben genoemd in de afgelopen anderhalf jaar, maar waarvan het zo moeilijk was op afstand een beeld van te vormen. Kiruani ligt aan de ene kant prachtig aan een rivierbedding en vlakbij mooie rijstvelden, maar nog geen 500 meter aan de andere kant is het ontzettend droog en warm. Een deel van de groep bezoekt met bootjes de rijst ‘farms’ terwijl anderen met dorpelingen door het dorp wandelen. Wat een bijzondere gesprekken kun je voeren, soms met handen en voeten, over je gezin en je kinderen, maar ook over hoe handel wordt gedreven in Kiruani, en wat de behoeftes voor verandering hier zijn.
FTK zorgt ervoor, mede dankzij de funding van onze Kiruani board, dat we het onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en werkgelegenheid verbeteren voor Kiruani. Dat doet FTK niet zomaar. De rol van de gemeenschap is groot. Zij zijn verantwoordelijk voor hun eigen verandering. Daarnaast speelt de lokale overheid een grote rol. Als een gezondheidskliniek er eenmaal staat (volgens de overigens onlogische bouweisen van de overheid) zorgt de overheid voor personeel. Hetzelfde geldt voor de scholen. Met budget van FTK worden de klaslokalen gerenoveerd en lesmateriaal aangeschaft. Leerkrachten worden door de overheid geplaatst in de school. Met dank aan FTK kunnen extra ‘volunteer teachers’ aangetrokken worden. Studenten die net klaar zijn met de ‘pabo’ kunnen voor een klein salaris werkervaring op doen. Ook zijn er tablets aangeschaft, om meer interactief les te kunnen geven. Beide ontwikkelingen zijn essentieel om de kwaliteit van onderwijs te verbeteren.
Ideeën vanuit de Board
Hylke zet zijn kennis als IT-expert in om FTK te helpen verder in IT te ontwikkelen. “Het idee is om door middel van internet kinderen meer digitaal en online te laten leren. Maar in Kiruani is niet of nauwelijks internet te vinden. Mensen die mij een beetje kennen zullen niet verbaasd zijn dat ik van nieuwe technologische ontwikkelingen hou. Eén ervan is Starlink. Een vernieuwende satelliet techniek die het mogelijk maakt om tegen lage kosten internet beschikbaar maakt in gebieden waar het niet vanzelfsprekend is dat er een glasvezel kabeltje gelegd wordt (…) Het idee is om zo snel als mogelijk (licentie wordt verwacht in 2023) de Starlink internet technologie beschikbaar te maken in Kiruani.”
In gesprekken met stafleden van FTK spreken we veel over de rol van de ondernemers uit de board. Naast IT & educatie zijn er ook groepen gevormd rondom de ideeën van twee andere deelnemers uit de groep; Rieteke Roelofs (is het mogelijk om een inkoop combinatie op te zetten voor de straat/small shops verkopers?) en Erik Broekhuis (is er een vorm van ecotoerisme mogelijk waardoor Kiruani geholpen wordt?). Rieteke Roelofs vertelt hoe een meeting met een local expert, een eigenaar van een groothandel, goed inzicht geeft in de situatie in Kiruani: “Mr. Kennedy is afwachtend, hij denkt dat we gaan concurreren. Uiteindelijk hebben we een goed gesprek met hem, hij geeft ons inzicht in het leven in het dorp. (…) Hij vertelt ons dat elke shop owner zijn eigen inkopen doet en een hele dag onderweg is naar Moshi. Daar dachten wij iets aan te kunnen doen, maar realiseren ons tijdens het gesprek met hem dat er eerst geld moet rollen in Kiruani, dat er een economie moet ontstaan.”
Wat hebben we geleerd?
Er is veel ruimte om te ontdekken en te leren wat de uitdagingen zijn om in een dorp als Kiruani aan de slag te gaan. Een van de grootste verdiensten voor de deelnemers van de board is in feite de bewustwording van hoe een ‘selfsupporting’ community wordt opgezet en begeleid in een land als Tanzania. FT Kilimanjaro geeft ons, met hun jarenlange kennis en ervaring in het werken met deze communities, een belangrijke les in realisme. En tegelijkertijd hebben wij als groep idealisten ook FT Kilimanjaro iets te bieden. Zoals Paul Joosten en Rex Vermeulen het na een bijzonder gesprek met Gerbert samenvatten: “Het een kan niet zonder het ander. Een organisatie, een team, heeft realisme nodig en idealisme. FTK heeft het realisme en ons idealisme komt daar mooi bij samen.”
De reis heeft iedereen veel gebracht. Eenmaal thuis begint het proces pas vaak echt: wat heb ik nu gezien en ervaren? Het is soms uitdagend om niet vanuit onze westerse cultuur te oordelen, hoe zij zich, op hun tempo, ontwikkelen. De manier van werken van FT Kilimanjaro is essentieel voor lange termijn succes en tegelijkertijd zorgt de board voor een groot aantal middelen zodat het lokale team in Tanzania, waarin met name projectmanager Ahmed een fantastische rol speelt, de projecten kan blijven uitvoeren. Een prachtige samenwerking die we de komende jaren verder gaan verdiepen.
Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan de Kiruani Town Advisory Board, of heb je andere ideeën hoe je samen met Net4kids (en eventueel jouw netwerk) het verschil kunt maken voor onze volgende generaties? Voor de jongeren en hun families in Kiruani of ergens anders? We gaan graag met je in gesprek!