+31 20 40 67 550 info@net4kids.org
Nieuws
7 maart 2023

Rwanda: Een land vol mogelijkheden

Afgelopen maand zijn we op projectreis gegaan naar Rwanda. Samen met een familie die via Net4kids investeert in een project in Rwanda hebben we o.a. ‘hun’ project bezocht. Een trip die 9 dagen duurde en begon in de hoofdstad Kigali, om vervolgens het land van oost naar west te doorkruisen, via Lake Kivu de projecten in Cyangugu te bezoeken en ons daarna weer terugleidde naar de hoofdstad.

Wat voor verschil maken we?

Lokale projectpartner UNM was onze eerste stop in Kigali. UNM past in samenwerking met Street Child het ‘Family Business for Education’ model toe op de Rwandese context. In totaal 60 kwetsbare families, met kinderen in het studiebeursprogramma van UNM, zijn betrokken in het programma. Hierin biedt UNM ondersteuning bij het opzetten van een bedrijf en de mentoring van gezinnen. Van een alleenstaande moeder die een (klein) supermarktje heeft opgezet en nu haar gezin kan onderhouden tot aan een familie die hulp krijgt bij mental health issues en de schoolfees voor hun kinderen. Daarnaast worden de deelnemers getraind in manieren van sparen en het maken van budgetten, maar ook in het maken van een marktanalyse om te zorgen dat ze met hun bedrijf in een behoefte voorzien.

Door de genocide in 1994 kampen nog vele inwoners met mentale gezondheidsproblemen, een van de redenen dat er in bovenstaand project altijd mental health support wordt aangeboden. Ieder gezin heeft familieleden verloren en getraumatiseerde ouders geven hun ‘problemen’ door aan hun kinderen. In de huidige tijd wordt er geen onderscheid meer gemaakt in etniciteit. Iedereen die in Rwanda woont, is Rwandees. Geen Hutu of Tutsi. Maar dit verleden zal nog lange tijd een grote stempel op het land drukken.

Impact hebben kan op verschillende manieren

In het land is bij het armere gedeelte van de bevolking nog veel voorlichting nodig op het gebied van hygiëne, veiligheid en gezondheid. Dit doen we op kleinere schaal in onze projecten door te focussen op families die het nodig hebben. Maar na een bezoek aan Country FM Radio (het lokale radiostation in de hoofdstad van Rwanda) merkten we dat het ook op grotere schaal kan door het bereik dat radio heeft. Onder leiding van Jean Paul Nduwimana (een van de ‘living legends’ die we hebben leren kennen via One World Citizens) is Country FM inmiddels de grootste van de regio en focust zich op educatie, informatie en entertainment. Naast muziek worden er (voor ons vanzelfsprekende) onderwerpen besproken zoals het belang van elke dag tandenpoetsen of het niet accepteren van huiselijk geweld. Een goede manier om een groot deel van de armere bevolking te bereiken waarbij radio vaak nog de enige vorm van media is.

Naast het radiostation heeft Jean Paul ook een kledingmerk. Jonge alleenstaande moeders kunnen zich opgeven voor de ‘tailoring course’ en leren in beginsel hun eigen sanitary pads te maken en als ze het werken met de naaimachine onder de knie hebben kunnen ze kleding gaan maken. Een van de meiden in deze opleiding is zo dapper te vertellen wat ze heeft meegemaakt en wat het voor haar betekent om mee te doen aan deze opleiding. Onze groep breekt na het horen van haar verhaal en ook bij haar mede studenten rolt een traan, wetende dat iedereen iets vergelijkbaars heeft meegemaakt en getraumatiseerd is. De beroepsopleiding is een manier om iets van hun leven te maken doordat ze een ‘skill’ hebben geleerd waarmee ze inkomsten kunnen genereren en een toekomst op kunnen bouwen.

In hetzelfde ‘Yego Centre’ zit ook de ICTalk training van ‘living legend’ Yvan Manzi. Een training voor basic IT skills zoals word, excel en powerpoint. Ondanks het enthousiasme van Yvan zien we hier dat er nog veel moet gebeuren om de jongeren een echt goede training te geven. Er zitten jongeren in drie rijen achter enkele computers (er zijn een paar stuk en er is geen monteur die ze kan repareren) waardoor ze niet voldoende leren. Dit kan beter en als we deze jongeren de juiste computerskills willen bijbrengen zullen we hiervoor meer funding moeten genereren.

Van Oost naar West

Samen met onze andere ‘living legend’ Gakire Dieudonné hebben we zijn geboortedorp Dusego bezocht waar hij, met hulp van Net4kids’ investeerder Blyde, een Empowerment Hub gaat beginnen. In deze Hub worden jongeren versterkt dmv informeel onderwijs en empowerment en leren ze skills als pro activiteit en veerkrachtigheid. Na een bezoek aan de lokale school (1800 leerlingen) waar we enthousiaste jongeren en docenten ontmoeten, zien we dat er geïnvesteerd is in computers, een computerlokaal, een bibliotheek en boeken. Dieudonné is hier bekend en wordt als held onthaald. Wat een mooie toevoeging zal de Empowerment Hub zijn voor de jongeren in dit dorp.

Tot slot

Na deze reis is het eens en te meer duidelijk dat we ons werk niet kunnen doen zonder deze lokale helden, onze local partners. Door UNM, Jean Paul, Dieudonné en Yvan echt te leren kennen kom je erachter wat goed werkt en waar de uitdagingen liggen. En wat een drive hebben deze mensen, alsmede de andere Rwandezen. Door wat ze hebben meegemaakt in het verleden zijn ze vastbesloten wat van hun land te maken en dat is te voelen en te zien! Wij hebben het volle vertrouwen dat dat lukt. Ondertussen blijven wij verder werken met onze local heroes om de projecten verder uit te bouwen en te verdiepen zodat de jongeren de kansen krijgen die ze nodig hebben. We zien uit naar de toekomstige samenwerking met deze partners.

Ben je na dit verhaal enthousiast geworden over dit projectland, of heb je ideeën over hoe je samen met ons het verschil kunt maken voor de next generation? Voor jongeren en hun families in Rwanda of ergens anders? We bespreken graag de mogelijkheden met je!

Meer Nieuws

Verder praten?

Denk je na over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Ben je geïnteresseerd in de werkwijze van Net4kids en benieuwd naar de mogelijkheden? In een persoonlijk gesprek leggen we het je allemaal uit, laten we zien welke impact je bedrijf kan maken en hoe eenvoudig het 1% programma is.

De Net4kids nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte hoe het de kinderen in de projecten vergaat, maar ook hoe we jou kunnen helpen impact te maken voor onze next generation. We beloven je dat we je niet zullen spammen.