+31 20 40 67 550 info@net4kids.org

Project

Zuid-Afrika
Rhiza

Zuid-Afrika: Met goed kleuteronderwijs krijgen ze zoveel meer kans

Investeren in ‘early childhood’ is belangrijk, zodat kinderen goed voorbereid en vol vertrouwen op hun 7e jaar naar overheidsscholen gaan.

Rhiza ECD
Net4Kids love hand logo

Beroepsopleidingen voor docenten en verbeteren van de kwaliteit van kleuteronderwijs in townships

Investeren in ‘early childhood’ is belangrijk, zodat kinderen goed voorbereid en vol vertrouwen op hun 7e jaar naar overheidsscholen gaan. Maar hoe is het onderwijs tot 7 jaar georganiseerd? De overheid bemoeit zich onvoldoende met kleuteronderwijs en dat zorgt ervoor dat kinderen al op jonge leeftijd een grote achterstand hebben. Het kleuteronderwijs wordt vaak opgepakt door oma’s en moeders, die kinderen in vervallen gebouwtjes lesgeven.

Met een beetje hulp en subsidie zijn deze ‘schooltjes’ om te vormen naar goed kleuteronderwijs. Rhiza traint het hoofd van de school en de docenten, introduceert een degelijk lesprogramma, past gebouwtjes aan volgens de geldende veiligheidseisen en zorgt voor goede voeding en lesmateriaal. Dit geheel aan maatregelen zorgt voor een betere kwaliteit van onderwijs, waardoor de schooltjes in aanmerking komen voor overheidssubsidies. Door overheidssubsidie en door meer aanmeldingen als gevolg van de betere organisatie worden de schooltjes zelfredzaam.

Waarom deze projectpartner

Grondlegger van Rhiza en het brein achter de succesvolle Rhiza-cycle is de in Zuid-Afrika gevestigde Alef Meulenberg. Samen met de lokale bevolking ontwikkelt hij leefgemeenschappen waarbij hij wordt gesteund door de overheid en het lokale bedrijfsleven. Nederlandse bedrijven die projecten van Rhiza in willen zetten voor Corporate Social Responsibility (CSR) profiteren van de ondernemersgerichtheid van Alef. Hij kent de Nederlandse èn Zuid-Afrikaanse cultuur, heeft een groot lokaal funding apparaat en ‘kent de weg’. Door co-creatie worden projecten opgezet die voor alle partijen winst oplevert.

FT Kilimanjaro Kids
Nepal

Hoe jouw bedrijf kan bijdragen aan dit project

De projecten van Rhiza bieden vele aanknopingspunten waarmee Nederlandse bedrijven zich kunnen identificeren. Talentontwikkeling, ondernemerschap, onderwijs. Organisaties die zich bijvoorbeeld richten op het verbeteren, ontwikkelen en ontdekken van lesmethodes, onderwijsinstellingen en (basis)scholen die maatschappelijke projecten (uitwisseling) willen opzetten, zijn een perfecte match met het Early Childhood programma van Rhiza.

FT Kilimanjaro Kids
Net4Kids love hand logo

Verder praten
over dit project?

Wil je meer weten over dit project of van gedachte wisselen over hoe dit project iets zou kunnen zijn voor jouw organisatie? 
We brainstormen er graag verder over met je. 

De Net4kids nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte hoe het de kinderen in de projecten vergaat, maar ook hoe we jou kunnen helpen impact te maken voor onze next generation. We beloven je dat we je niet zullen spammen.