+31 20 40 67 550 info@net4kids.org

Project

Zuid-Afrika
Rhiza

Zuid-Afrika: Beroepsgerichte trainingen en ondernemerschap in townships

Door relevante beroepsopleidingen aan te bieden die aansluiten bij de vraag van de lokale arbeidsmarkt en ondernemerschap te stimuleren helpen we jongeren in de townships rondom Johannesburg en Kaapstad zichzelf en hun communities duurzaam te ontwikkelen.

Rhiza Zuid Afrika IT Skills
Rhiza Z Afrika
Net4Kids love hand logo

Door de beroepsgerichte trainingen nemen de kansen op een baan of het eigen ondernemerschap enorm toe.

In dit project werken we volgens de ‘Rhiza-cycle’, samen met de lokale gemeenschap een project opstarten dat vanaf de start gecombineerd wordt met het creëren van verdiensten, zodat liefst binnen drie jaar het project zelfvoorzienend is en Rhiza zich terug kan trekken. De kracht van het de ‘cycle’, ontwikkelen – produceren – handelen – herinvesteren, zit in het samen doen (ownership/buy-in) met de lokale gemeenschap die op deze manier medeverantwoordelijk zijn voor ‘building strong communities’. Dit legt de basis voor het zelf voortzetten van de projecten op het gebied van kleuteronderwijs, beroepsgerichte trainingen, ondernemerschap en gezondheidszorg.

Met de beroepsgerichte trainingen richt Rhiza zich op de werkloze jeugd tussen de 18 en 35 jaar. En dat is hard nodig, want de werkeloosheid onder de jeugd in de townships ligt op maar liefst 60%. Rhiza biedt trainingen aan die aansluiten op de vraag van de lokale arbeidsmarkt zoals Mode en Design, Financiële administratie, Kleuteronderwijs, IT, en ‘hard skills’ (metselen, lassen etc.). Door nieuwe ondernemingen te starten die aansluiten bij de lokale vraag en bestaande ondernemingen verder te ontwikkelen zorgt Rhiza ook voor meer werkgelegenheid in de sloppenwijken. Het ontwikkelen van ondernemers en ondernemingen gebeurt in lokale business hubs. Dit zijn ondernemers centra met kantoorfaciliteiten waar ook de trainingen worden gegeven.

Waarom deze projectpartner

Grondlegger van Rhiza en het brein achter de succesvolle Rhiza-cycle is de in Zuid-Afrika gevestigde Alef Meulenberg. Samen met de lokale bevolking ontwikkelt hij leefgemeenschappen waarbij hij wordt gesteund door de overheid en het lokale bedrijfsleven. Nederlandse bedrijven die projecten van Rhiza in willen zetten voor Corporate Social Responsibility (CSR) profiteren van de ondernemersgerichtheid van Alef. Hij kent de Nederlandse èn Zuid-Afrikaanse cultuur, heeft een groot lokaal funding apparaat en ‘kent de weg’. Door co-creatie worden projecten opgezet die voor alle partijen winst oplevert.

Rhiza Z Afrika
Rhiza ondernemers

Hoe jouw bedrijf kan bijdragen aan dit project

Met bedrijfsvalue ‘Unleash your excellence’ werkt IT-bedrijf Visualfabriq nauw samen met Rhiza. Naast de trainingen ondersteunen IT-professionals van Visualfabriq jongeren in Diepsloot met extra begeleiding, sollicitatietraining, 1 op 1 coaching en het maken van cv’s en LinkedIn profielen. Praktische zaken die voor beide partijen leerzaam zijn; de Zuid-Afrikaanse jongeren worden nog beter voorbereid op de arbeidsmarkt en de IT-specialisten komen uit hun ‘IT-bubbel’ en leren van de Zuid-Afrikaanse jongeren die vele hobbels moeten overwinnen voordat bij hen sprake is van ‘Unleash your excellence’. Ook iets voor jouw bedrijf? 

Rhiza Z Afrika
Net4Kids love hand logo

Verder praten
over dit project?

Wil je meer weten over dit project of van gedachte wisselen over hoe dit project iets zou kunnen zijn voor jouw organisatie? 
We brainstormen er graag verder over met je. 

De Net4kids nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte hoe het de kinderen in de projecten vergaat, maar ook hoe we jou kunnen helpen impact te maken voor onze next generation. We beloven je dat we je niet zullen spammen.