+31 20 40 67 550 info@net4kids.org
Nieuws
1 maart 2021

Work Ready

Wat is de link tussen Nelson Mandela en het Skills Development programma van onze lokale partner Rhiza in Zuid-Afrika?

In Zuid-Afrika is voor veel inwoners 11 februari een historische dag. Op deze dag, in 1990, werd Nelson Mandela vrijgelaten na een gevangenisstraf van 27 jaar. Hij streed voor een rechtvaardiger en gelijker Zuid-Afrika waar iedereen een kans zou krijgen op een leefbaar bestaan ongeacht zijn of haar afkomst. Dit was wel anders tijdens het apartheidsregime (1948-1990) waar de kwaliteit van onderwijs voor de donkere bevolking slecht was. De betere banen waren bedoeld voor de blanke bevolking en dit is slechts één klein voorbeeld van de ongelijkheid die Zuid-Afrika kende (en nog steeds kent). Hele generaties moesten het doen met een baan als tuinman, schoonmaker of dag arbeider. Veel meer zat er niet in…

In 1994 werd Nelson Mandela president en één van zijn speerpunten was de mensen die benadeeld waren door de apartheid te trainen in relevante skills. Skills zijn nodig om de economie en bedrijven te laten groeien. Hele generaties hebben geen toegang gehad tot kwalitatief onderwijs, gezondheidszorg en de goede (beter betaalde) banen. De verschillen tussen een blanke jongere en een donker persoon, opgegroeid in dezelfde tijd, zijn groot.

In de townships waar Rhiza actief is zien we het effect van deze jarenlange onderdrukking van kansen. Armoede treft namelijk ook de volgende generatie. Want al heb je inmiddels (basis) onderwijs genoten, er zijn geen financiële middelen om door te leren. Er zijn geen rolmodellen. Jongeren missen een voorbeeld in hun eigen omgeving die kan helpen met huiswerk of kan vertellen wat er van je verwacht wordt als je een vaste baan hebt.

“I come from a doomed background. I grew up to be part of the race to survive and nothing more… The environment around me conditioned me to believing that all my hopes were unrealistic and would never come true.” – Julia Zwane, Rhiza student ‘19, vertelt haar verhaal in dit indrukwekkende filmpje.

Samen met Rhiza wil Net4kids juist deze ongelijkheid aanpakken. Daarom investeren we in het Skills Development programma zodat jongeren uit de townships ook een eerlijke kans hebben op de lokale arbeidsmarkt.

Skills Development Programma

Met dank aan de support van het bedrijfsleven, zoals o.a. investeerder Valori dat hun support in de komende drie jaar gaat richten op dit programma voor jongeren in de townships. Rhiza biedt verschillende beroepsgerichte trainingen aan, van onderwijs tot fashion, maar ook IT is een belangrijke pijler in het Skills Development programma.

Het niveau van het onderwijssysteem in Zuid-Afrika valt onder te verdelen in zogeheten NQF niveaus. NQF staat voor: National Qualifications Framework. Deze niveaus gaan van 1-10 waarbij niveau 1 logischerwijs het laagste is. Rhiza biedt de niveaus 3, 4 en 5 aan. In het IT-skills programma is niveau 3 het instapniveau. Formeel heet het End Using Computing en tijdens deze training leren de jongeren om te gaan met Word, Excel, Basic administratie en soortgelijke programma’s. Dit niveau wordt veel gevraagd voor instapbanen in de townships. Niveau 4 heet formeel Tech support. Hier leren de jongeren softwareproblemen op te lossen maar ook het repareren van hardware valt hieronder. Niveau 5 is om in vaktermen te spreken High End. Het ontwerpen van apps valt hier bijvoorbeeld onder. Realistisch gezien zijn de meeste banen in niveau 3 te vinden maar de overige niveaus verhogen wel het gemiddelde niveau wat uiteraard positief is ten behoeve van de lange termijn, het doorgroeien naar beter betaalde banen, of met meer kennis jouw eigen onderneming te starten (in een ander programma van Rhiza bijvoorbeeld, het Enterprise Development programma).

Work Readiness

Rhiza is een organisatie die zeer lokaal is ingebed. Naast Nederlandse oprichter Alef Meulenberg, bestaat het team in Zuid-Afrika volledig uit lokale experts die continue met de jongeren in de townships in gesprek zijn. Wat speelt er en wat zijn lokale oplossingen voor lokale problemen? Dit zijn essentiële vragen bij het werken met jongeren uit de townships. Rhiza blijft leren en zichzelf ontwikkelen. Sinds afgelopen jaar bieden zij daarom naast deze skills trainingen ook het Work Readiness programma aan.

Tijdens het Work Readiness programma leren de jongeren met name soft skills zoals solliciteren, houding en het vasthouden van structuur. De combinatie van Skills training en het Work Readiness helpt jongeren niet alleen aan een baan maar is juist bedoeld om een baan ook vast te kunnen houden. Dit zijn zeer actuele uitdagingen waar organisaties als Rhiza mee te maken heeft.

Samen met het bedrijfsleven in Nederland ondersteunen we niet alleen Rhiza met een financiële bijdrage, maar vooral ook met kennis en expertise van medewerkers van deze bedrijven. Visualfabriq neemt hierin al het voortouw met hun Unleash Your Excellence programma voor deze jongeren, en dit jaar volgen er meer bedrijven. Ook iets voor jouw bedrijf? We horen het graag.

“It always seems impossible, until it’s done.” – Nelson Mandela

Meer Nieuws

Verder praten?

Ben je geïnteresseerd in de werkwijze van Net4kids en benieuwd naar de mogelijkheden? In een persoonlijk gesprek leggen we het je allemaal uit, laten we zien welke impact je bedrijf of (familie) fonds kan maken.

De Net4kids nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte hoe het de kinderen in de projecten vergaat, maar ook hoe we jou kunnen helpen impact te maken voor onze next generation. We beloven je dat we je niet zullen spammen.