+31 20 40 67 550 info@net4kids.org
Nieuws
2 augustus 2018

Net4kids 15 jaar: Gongslag Beursplein 5

Net4kids viert met de opening van deze handelsdag dat zij zich al vijftien jaar op rij hard maakt voor betere levensomstandigheden voor kinderen wereldwijd. De non-profit organisatie heeft zich de afgelopen jaren met veel passie ingezet voor de toekomst van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden, door bedrijven in Nederland te verbinden met passende, concrete kinderhulp-initiatieven in de wereld.

Een zakelijke aanpak met emotionele betrokkenheid blijkt een bewezen concept. De afgelopen vijftien jaar heeft de non-profit 207.585 kids geholpen en dat aantal neemt gestaag toe.

15 jaar: met waargemaakte dromen

“Vijftien jaar later kijken we terug op zoveel waargemaakte dromen. Het ging niet zonder slag of stoot, maar we zijn trots dat we zoveel kinderen de kans hebben geboden om zich te ontwikkelen in een veilige omgeving”, aldus Anke van den Boog, directeur en medeoprichter van Net4kids. Van den Boog heeft Net4kids vijftien jaar geleden samen met haar echtgenoot Loek van den Boog opgericht omdat ze direct betrokken wilde zijn bij de kinderhulp en bovendien transparantie wilde over de bestemming van haar investering. Ook merkte het echtpaar dat de impact groter kon zijn door zich te richten op betrokkenheid vanuit het bedrijfsleven. “Zonder een actieve maatschappelijke rol van het bedrijfsleven blijven de maatschappelijke verschillen in de wereld bestaan, of worden ze zelfs groter. Terwijl juist het bedrijfsleven een enorme kans heeft het verschil te maken,” aldus Anke van den Boog.

Vijf keer zoveel impact

De organisatie richt zich op kinderen, veelal in ontwikkelingslanden, die op straat leven en geen toegang hebben tot medische zorg, gezond voedsel of veilig onderdak. Aan de hand van scholing biedt Net4kids deze kinderen een toekomstperspectief. Ze werken vanuit het geloof dat kinderen over de hele wereld de next generation zijn waar wij allemaal mee te maken krijgen. Bovendien kan de familie van de geholpen kinderen meeliften op de kansen die voor het kind zijn gecreëerd. Een win-win dus. Anke van den Boog: “We waren vernieuwend in 2003 en zijn het in zekere zin nog steeds door bedrijven rechtstreeks met projecten te koppelen en volledig transparant te zijn over de bestemming van elke donatie. Deze werkwijze heeft geleid tot mooie succesverhalen. Sterker nog, we weten inmiddels dat we door de oprichting van Net4kids vijf keer zoveel kinderen hebben kunnen helpen, dan wanneer we ons geld enkel hadden gedoneerd,” zegt Anke van den Boog trots.

Grootste impact met bedrijfsleven

Al vrij snel ontdekte het echtpaar dat de impact van hun organisatie groter kon zijn door zich te richten op het bedrijfsleven. Deze doelgroep wil een maatschappelijke bijdrage leveren, maar wel aan projecten die passen bij hun bedrijfs-DNA. Met de concrete projecten en individuele rapportages, waarmee helder in kaart wordt gebracht waar investeringsgeld belandt, biedt Net4kids uitkomst. Vanaf de start hanteerde de non-profit het 100%-model: al het geld dat binnenkwam ging rechtstreeks naar de projecten, alle organisatorische kosten betaalden ze uit eigen zak. Met de enorme groei van de laatste jaren was dit uiteindelijk niet vol te houden. “Dit was voor ons de moeilijkste beslissing die we in de afgelopen vijftien jaar hebben moeten nemen: het loslaten van dit model”, zegt Anke van den Boog. Ze heeft de afgelopen jaren enorm veel geleerd over de manier waarop de grootste impact wordt gecreëerd en dit leerproces houdt nooit op.

Op naar de volgende 15 jaar

Net4kids slaat vandaag de gong om te vieren dat zij de afgelopen vijftien jaar zoveel hebben kunnen bereiken samen met ondernemingen voor de kinderen die het nodig hebben. De non-profit blijft zich ook de komende jaren met veel passie inzetten voor de toekomst van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden. Om het belang van de betrokkenheid van het Nederlandse bedrijfsleven én hun werknemers te vergroten, biedt Net4kids bovendien het Employee Engagement program. Een voorbeeld hiervan is het bepleiten van sociale bonussen: werknemers belonen met levenservaringen om goed te doen. Het uiteindelijke doel van Net4kids? “Een samenleving waarin bedrijven hun verantwoording nemen voor een betere wereld door een gezonde organisatie neer te zetten die kinderen de kans geeft om veilig op te groeien en zich te ontwikkelen.” En met de gongslag op de Amsterdamse beurs gaat Net4kids de toekomst in.

Meer Nieuws

Verder praten?

Ben je geïnteresseerd in de werkwijze van Net4kids en benieuwd naar de mogelijkheden? In een persoonlijk gesprek leggen we het je allemaal uit, laten we zien welke impact je bedrijf of (familie) fonds kan maken.

De Net4kids nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte hoe het de kinderen in de projecten vergaat, maar ook hoe we jou kunnen helpen impact te maken voor onze next generation. We beloven je dat we je niet zullen spammen.