Met een groep van elf betrokken investeerders en twee collega’s van Net4kids vlogen we eind mei naar Kilimanjaro Airport voor een onvergetelijke projectreis naar Tanzania. Het doel? Onze investeerders met eigen ogen laten zien hoe hun support het verschil maakt. We verbleven twee nachten in Arusha, daarna vier nachten aan de voet van de Kilimanjaro in Lower Moshi, en sloten de reis af met een laatste nacht in Arusha.
Tijdens deze 7-daagse reis draaide het met name om projectbezoeken. Daarnaast hebben we lokale, duurzame ondernemers en bedrijven ontmoet, en zagen we hoe samenwerking op lokaal niveau bijdraagt aan meer kansen en structurele verandering in de regio.
Waarom een projectreis?
Bij Net4kids geloven we dat het écht beleven van een project – zien, voelen en meemaken – een veel grotere impact maakt dan rapporten of cijfers ooit kunnen doen. Deze reis heeft dat weer eens bevestigd. Je ziet met eigen ogen hoe hard mensen werken om hun gemeenschap vooruit te helpen, ondanks enorme uitdagingen zoals droogte, armoede en beperkte infrastructuur.
Onze lokale partner FTK werkt aan de zelfredzaamheid van gemeenschappen binnen een termijn van vijf jaar. Elk dorp heeft een eigen plan van aanpak, want de uitdagingen zijn overal verschillend. Zo bezochten we de dorpen Mawala, Mtakuja, Kiruani, Mkalama, het Safe Water Project, het TPC-ziekenhuis, de Mama Bus en de alumni van het scholarship programma.
Kiruani Village: Succes én nieuwe uitdagingen
Kiruani, inmiddels in jaar vijf van het programma, is een bijzonder verhaal. Toen FTK begon, waren er nauwelijks voorzieningen. Inmiddels staan er een primary en secondary school, worden single mothers gesteund met kleine ondernemingen (denk aan landbouw en kleding maken), en is er een groot probleem rondom schoon water aangepakt. Het water bevatte namelijk extreem hoge fluoridewaarden, waardoor tanden en botten ernstig werden aangetast en de levensverwachting laag was. Dankzij nieuwe boreholes en filters (ons Safe Water Project) is dit probleem nu grotendeels opgelost.
Toch blijven er uitdagingen. Zoals FTK organisatiemanager Lazaro zegt:
“Kiruani heeft veel bereikt, zoals schoolrenovaties, ondersteuning van alleenstaande moeders, boomplantwedstrijden en het Safe Water project. Maar de community heeft nog hulp nodig. Zo staat het dispensary-gebouw (een medische kliniek) tot op de muren, maar wacht het dorp op fondsen om het af te bouwen. Nu moeten zwangere vrouwen en noodgevallen vaak 4 tot 7 kilometer reizen voor zorg – en dat is tijdens het regenseizoen haast onmogelijk vanwege overstromingen. Ook het fluorideprobleem vraagt nog om een speciale bone-char filterinstallatie. Het aanpakken van deze uitdagingen betekent veel voor de levenskwaliteit en weerbaarheid van de dorpsbewoners.”
Verschillende stadia, verschillende verhalen
Het contrast tussen de dorpen was groot. In Mawala (jaar 4 van 5) zien we een gemeenschap die al veel stappen heeft gezet richting zelfvoorziening. Mtakuja, een groot landbouwproject, is zelfs volledig zelfredzaam en klaar voor de toekomst. FTK’s aanpak – gericht op zelfredzaamheid en duurzaamheid – heeft zichtbaar impact op het leven van duizenden mensen in Lower Moshi. Wat een stappen zijn daar gezet op het gebied van gezondheidszorg, infrastructuur, inkomensgeneratie, onderwijs en duurzaamheid.
Mkalama: Het beginpunt
Het laatste dorp dat we bezochten, Mkalama, staat nog helemaal aan het begin van het programma. Scholen in slechte staat, nauwelijks leraren voor honderden kinderen, geen sanitaire voorzieningen, geen toegang tot water en daardoor ook geen mogelijkheid om groenten te verbouwen. Een schrijnend beeld. Maar het motiveert ons des te meer om samen met FTK en de gemeenschap te bouwen aan een toekomst waarin ook dit dorp zelfvoorzienend wordt.
FTK’s aanpak is duidelijk: de gemeenschap moet zélf het initiatief nemen. Ze dienen een plan in, stellen een dorpsraad samen en dragen het project zelf. Pas als blijkt dat ze dit serieus oppakken, ondersteunt FTK met expertise en middelen. Zo weet je zeker dat het project duurzaam is en dat voorzieningen zoals scholen en waterputten ook na afloop van het programma goed worden onderhouden.
Klimaatuitdagingen
Klimaatverandering maakt de situatie nog ingewikkelder. Het weer wordt steeds extremer en regenval steeds heviger, waardoor dorpen zoals Mawala en Kiruani regelmatig te maken hebben met overstromingen. Dit vernielt oogsten en zorgt voor voedseltekorten, waardoor de noodzaak van duurzame projecten alleen maar groter wordt.
De essentie
Wat maakt zo’n reis zo bijzonder? Het is de manier waarop we écht samenwerken met de dorpen. Zij bouwen aan hun eigen toekomst en Net4kids, samen met FTK, staan naast hen en kunnen dat duwtje in de rug geven. Het is ongelooflijk om te zien hoeveel drive en energie de dorpsbewoners krijgen van dat duwtje in de goede richting. Dankzij het programma kunnen ze hun eigen projecten oppakken en laten slagen. Het voelt niet langer hopeloos. Ze ervaren dat er iemand naar hen omkijkt. Daardoor beseffen ze dat ze zélf hun toekomst kunnen verbeteren – en die kans grijpen ze met beide handen aan.
“De nood is groot. Kinderen die leven op één maaltijd per dag. Vrouwen die bevallen zonder medische zorg. Scholen met afgeleefde muren. En toch: er is al zoveel bereikt. We zien huizen in aanbouw, kleine bedrijven die groeien, waterfilters die zorgen voor een gezonder bestaan. Wat ons het meest raakt? De veerkracht van de mensen. Hun warmte. En telkens weer die woorden: ‘You are most welcome.’” – Marja den Boer, deelnemer Tanzania reis 2025.
Voor onze investeerders is zo’n reis meer dan een kijkje in de keuken. Iedereen die meeging, kwam terug als ambassadeur. De energie, betrokkenheid en warmte van de groep lieten zien dat we dit écht samen doen. Iedereen wil verder helpen bouwen aan de toekomst van deze dorpen. “Dit laat je niet meer los, omdat je met eigen ogen ziet hoeveel impact je kunt maken” zei Yvon Mullink treffend.
Dank aan alle betrokken investeerders, reizigers en partners die deze reis en projecten mogelijk maken. Jullie support en enthousiasme zijn onmisbaar om samen deze stappen te zetten.
We nodigen jou als lezer uit om meer te lezen over onze initiatieven en contact met ons op te nemen als je samen de uitdagingen aan wilt gaan die we onderweg hebben gezien.