+31 20 40 67 550 info@net4kids.org

Maar liefst 250 kinderen helpen wij dit jaar met het Overbruggingsscholen programma in India. Dankzij project partner SAVE kunnen deze kinderen in een veilige omgeving naar school. Op kleinschalige ‘Bridge Schools’ worden de meest kwetsbare kinderen geholpen, elk kind hier heeft wel een verhaal waar je een boek over zou kunnen schrijven.

We vertellen graag een aantal van deze verhalen, omdat ze een goed beeld geven van de situatie waarin deze kinderen zitten of eigenlijk zaten. Want dankzij jullie, de investeerders in dit project, zien zij weer lichtpuntjes in hun leven en bereiden zij zich vol vertrouwen voor op een mooie toekomst.

We beginnen onze verhalenbundel met Priya (9 jaar) die samen met haar moeder, haar oudere broer en haar alcoholverslaafde vader woont. Haar moeder is werkzaam in een kledingfabriek, haar vader in principe ook, maar hangt vaak thuis rond, want dan is hij te dronken om te werken. Priya doet voornamelijk het huishouden en gaat niet naar school. Ze is doodsbang voor haar vader als hij zo dronken is. De gezinssituatie wordt bekend bij de social workers van SAVE en dit gezin wordt geholpen. Beide kinderen hebben het overbruggingsonderwijs gevolgd en volgen inmiddels het reguliere onderwijs. Met counseling en financiële educatie worden de ouders ook geholpen. De neerwaartse (armoede) spiraal waarin zijn gezin zich bevond, deed Priya’s vader naar de drank grijpen. Hij zag niet in hoe het beter kon gaan. Inmiddels heeft hij zijn leven weer beter op de rit en zorgen ze samen ervoor dat hun kids echt een kans hebben op een goede toekomst.

Jobha en Joya zijn twee meisjes (10 en 11 jaar) die met hun alleenstaande moeder vanuit Calcutta naar Tirupur zijn gereisd, op zoek naar een beter leven. Toen hun vader overleed hoopte hun moeder in Tirupur werk te vinden in de kledingindustrie. Het lukte haar een baan te vinden, maar door de slechte arbeidsomstandigheden en het minimale salaris zijn puur uit overlevingsnood ook Jobha en Joya aan het werk gezet. In een kleine kledingfabriek worden de meisjes bij een inspectie door lokale autoriteiten ontdekt en bij onze lokale partner SAVE aangemeld. SAVE zorgde ervoor dat de twee meisjes zo snel mogelijk op een Bridge School terecht konden. Hier kunnen ze nu in een veilige omgeving naar school, krijgen ze gezondheidszorg en elke dag een voedzame maaltijd. Moeder krijgt steun op o.a. het gebied van financiële educatie en arbeidsrecht. Zo leert ze beter sparen en weet ze beter wat haar rechten zijn als werknemer. De meiden voelen zich heel snel op hun gemak op het schooltje en passen ze zich heel snel aan. Nog even en dan gaan ze naar het reguliere onderwijs.

Eén van de meest creatieve jongens op de Bridge Schools op dit moment is Vashal, 11 jaar. Hij maakt de mooiste knutselwerken van de klas. Hij wilde altijd al heel graag naar school, maar hij sprak de lokale (Tamil) taal niet, en ook het Hindi beheerste hij niet. Daarom werd hij niet aangenomen op een reguliere school. Hij is samen met zijn moeder naar Tirupur gekomen vanuit Bihar, op zoek naar werk en een betere toekomst. Maar zonder onderwijs heeft Vashal weinig kans op een beter leven. Tijdens een Survey, het lokale onderzoeksprogramma van SAVE waarin zij in verschillende wijken van Tirupur kijken of er kinderen zijn die niet naar school gaan, leert hij SAVE kennen. Zo komt de kleine kunstenaar gelukkig in het overbruggingsprogramma terecht. En heeft hij al heel snel het Tamil onder de knie, al spelend en knutselend.

Priya, Joya, Jobha en Vashal kunnen nu verder leren en zich ontwikkelen. Zodat ze straks andere keuzes kunnen maken dan hun eigen ouders hebben gedaan.
Ook in 2019 blijven we de verhalen delen van al onze projecten, want we zijn zo trots op deze kinderen die ondanks alle tegenslagen nog altijd vol energie elke kans aanpakken die ze krijgen.