+31 20 40 67 550 info@net4kids.org

Ex-kinderarbeiders en migrantenkinderen voorbereiden op het reguliere onderwijs met een overbruggings-schooljaar, ze een veilige omgeving bieden, hen motiveren om de schoolbanken in te gaan en ver van de fabrieken vandaan te blijven is al vele jaren onderdeel van het ‘Bridge Schools’ programma van onze lokale projectpartner SAVE (Social Awareness and Voluntary Education). SAVE werd opgericht als reactie op de oneerlijke en uitbuitende arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken. Ze maken zich hard voor de rechten van met name minderjarigen en jonge vrouwen, omdat deze doelgroepen het hardst getroffen worden. Omdat kinderen goedkope arbeidskrachten en makkelijk uit te buiten zijn, worden zij eerder ingehuurd dan volwassenen.
Het afgelopen schooljaar (juni 2018 – mei 2019) heeft het bevlogen team van Aloysius, directeur SAVE, maar liefst 197 kinderarbeiders en drop-outs (voortijdig schoolverlaters) een overbruggend schooljaar in een veilige omgeving kunnen bieden.

Kinderen die uit kinderarbeid situaties komen hebben geen idee wat hen te wachten staat op school. Hun dagelijkse leven ziet er namelijk ongeveer als volgt uit: de ouder(s) zijn vaak dag en nacht aan het werk, en zijn er niet om te helpen met het maken van hun ontbijt en lunch, of met het helpen aankleden. Op jonge leeftijd staat hen dus al een enorm grote verantwoordelijkheid te wachten, zowel thuis als in de fabriek. Want de inkomsten van de ouder(s) zijn meestal niet voldoende. Als ze zichzelf hebben klaargemaakt voor weer een hele lange werkdag achter het weefgetouw in de textielfabriek, in een glasfabriek, de buurtsupermarkt of ergens als dienstmeisje. Vaak zijn dit levensgevaarlijke plekken – zelfs voor volwassenen – waar oneerlijke en uitbuitende arbeidsomstandigheden de norm zijn.

Kinderen horen niet te werken. Naast dat zij horen te spelen en leren, samen met leeftijdsgenootjes, is het zeer schadelijk voor zowel hun lichamelijke als geestelijke ontwikkeling. Als het aan SAVE ligt zetten zij dan ook alles op alles om elk kind een kans te geven op onderwijs, weer écht kind te laten zijn. Jaar in jaar uit werken zij aan de uitbanning van kinderarbeid, empowerment van vrouwen en jongeren, het bevorderen van eerlijke arbeidsnormen en aan de alomvattende ontwikkeling van arme plattelands- en stedelijke gemeenschappen.