+31 20 40 67 550 info@net4kids.org

Vanuit alle hoeken van India komen migranten naar de Tirupur regio toe op zoek naar een baan in de textielindustrie. En met deze gelukszoekers komen vaak alle familieleden mee. Zo ook de familie van Sunitha. Als jongste telg (13 jaar) in een familie van vier broers & zussen krijgt ze, eenmaal in Tirupur, de taak om op de kinderen te passen van haar oudste zus.

En dat terwijl ze in Bihar, waar ze is opgegroeid, wel naar school ging. Geldgebrek dreef de familie naar de Tirupur regio om te gaan werken in de fabrieken. Ze spreken de lokale Tamil taal niet, en dat is vaak een barrière voor migrantenkinderen & hun ouders om te onderzoeken of onderwijs mogelijk is.

En daarnaast, wie moet er anders op de kids van haar zus passen? Haar zus werkt immers van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de fabrieken om geld te verdienen. Deze vicieuze cirkel waarin veel arme gezinnen in zitten zorgt ervoor dat er een generatie zoals Sunitha straks precies hetzelfde arme leventje zal moeten leiden als dat van haar zus, met een ongeschoolde baan met weinig inkomsten. Dat moet echt veranderen, en dat kan ook.

Want gelukkig is onze lokale partner SAVE actief in de arme buurten van Tirupur, hoort het verhaal van Sunitha en biedt een oplossing voor dit gezin. Samen met haar neefjes gaat Sunitha nu naar de Bridge Schools, waar ze, met kids vanuit allerlei verschillende achtergronden, weer onderwijs krijgt, gezonde voeding en alle schoolmaterialen tot haar beschikking heeft. Dit geeft haar echt een kans op een betere toekomst.

Ze leert de lokale taal inmiddels steeds beter en ze kent zelfs al een paar woordjes in het Engels. Als je haar vraagt wat ze van haar school vindt, zegt ze; “Makes Happy!” En dat maakt ons natuurlijk weer blij.