+31 20 40 67 550 info@net4kids.org

Het jaar in vogelvlucht

2020 is voor iedereen een bijzonder jaar. Covid-19 houdt de wereld in zijn greep en in de projectlanden van Net4kids zijn de effecten ervan goed te zien. De veiligheid en gezondheid van de Rainbow meisjes en de stafleden hadden sinds maart 2020 de allerhoogste prioriteit. Rainbow Foundation India stelde kort na de uitbraak van het virus hygiëne- en andere voorzorgsmaatregelen op om besmettingen in de Homes zoveel mogelijk te voorkomen. Er werd voor gezorgd dat alle Homes minstens twee maanden voorraad hadden, zowel qua eten als andere benodigdheden voor de kinderen. Tevens gingen de Homes op slot voor niet- noodzakelijke bezoekers. Het aantal besmettingsgevallen is mede hierdoor beperkt gebleven tot 46 kinderen en 6 stafleden. Allen waren aan het eind van het jaar weer volledig opgeknapt en gezond. Hygiëne is belangrijk. De kinderen wassen regelmatig grondig hun handen en zorgen ervoor dat ze afstand van elkaar bewaren, vooral bij het slapen. Ook wassen ze zichzelf en hun kleding uiteraard goed. Er zijn sessies georganiseerd over geestelijke gezondheid voor de stafleden om te voorkomen dat de kinderen erg gestrest of angstig worden. Ze worden goed geïnformeerd over de pandemie en wat ze zelf kunnen doen. Aan iedereen (elke leeftijd) werd bijvoorbeeld verteld wat de symptomen zijn en dat het belangrijk is om gezond te eten en veel vitamine C te nemen.

Over het project

Rainbow Homes geeft onderdak en scholing aan straatmeisjes in India. Door gebruik te maken van bestaande infrastructuren, de scholen, wordt direct een groot bereik gerealiseerd en echt impact gemaakt. Een structurele verandering in de aanpak tegen de straatkinderproblematiek. De begeleiding en ondersteuning van de meisjes is gericht op het bieden van veiligheid, re-integratie in de maatschappij en zelfstandigheid. Naast onderwijs en medische zorg speelt empowerment een belangrijke rol in het Rainbow Homes programma.

Blij nieuws

Ondanks deze pandemie is er wel nog vrijheid om plezier met elkaar te maken. Na 5 maanden zijn o.a. de danslessen weer hervat en waren er nog een paar festivals. Zoals bijvoorbeeld Onafhankelijkheidsdag op 15 augustus. Op deze dag werden ’s ochtends de vlaggen gehesen en prachtige zang en dans uitgevoerd. Dit soort momenten zijn in deze tijd zeer belangrijk voor de meisjes in de homes.

De cijfers

Op dit moment bevinden zich 238 meisjes in de twee door Net4kids ondersteunde homes. 138 in Loreto Bowbazar (Calcutta) en 100 in Kushi (Delhi). Er zijn in 2020 27 kinderen uit deze Rainbow Homes vertrokken. 18 meiden hiervan zijn 18 jaar geworden en dus oud genoeg om hun eigen pad te bewandelen. Met deze meisjes heeft het Home team nauw contact, want emotionele en financiële steun is cruciaal in deze moeilijke tijd. Er zijn het afgelopen halfjaar 7 kinderen ernstig ziek geworden (geen corona). Zij zijn inmiddels allemaal weer beter. In Kushi waren 3 kinderen en 1 staff member positief getest op corona, maar hadden gelukkig geen symptomen.

Lees het hele jaaroverzicht als PDF.

Aan de bak in 2021

De (online) educatie gaat ook komend jaar verder, maar verloopt traag. 11 (nieuwe) meisjes zitten nu in de Bridge Course (overbruggingsjaar naar regulier onderwijs), maar i.v.m. het coronavirus kunnen ze nu niet naar het regulier onderwijs. Dat is natuurlijk hartstikke lastig. Voor de teamleden is het heel moeilijk om het overzicht te bewaren over de kinderen als ze bezig zijn met hun online les. In de Rainbow Homes zitten alle kinderen verspreid over verschillende klassen en scholen. Toch zijn de teamleden nog altijd positief over hun werk en de support die ze krijgen (trainingen en sessies) om in de praktijk mee aan de slag te gaan. Ze zijn prachtige rolmodellen voor deze kwetsbare meisjes, vol daadkracht.