+31 20 40 67 550 info@net4kids.org
Werkgelegenheid in township Diepsloot

Door relevante beroepsopleidingen aan te bieden die aansluiten bij de vraag van de lokale arbeidsmarkt en jongeren te ondersteunen bij het solliciteren vergroten we de kans op een baan.

Wat is het project?

Building strong communities

Het concept van onze samenwerkingspartner Rhiza in Zuid-Afrika is duidelijk: volgens de ‘Rhiza-cycle’, samen met de lokale gemeenschap een project opstarten dat vanaf de start gecombineerd wordt met het creëren van verdiensten, zodat liefst binnen drie jaar het project zelfvoorzienend is en Rhiza zich terug kan trekken. De kracht van het de ‘cycle’, ontwikkelen – produceren – handelen – herinvesteren, zit in het samen doen (ownership/buy-in) met de lokale gemeenschap die op deze manier medeverantwoordelijk zijn voor ‘building strong communities’. Dit legt de basis voor het zelf voortzetten van de projecten op het gebied van kleuteronderwijs, beroepsgerichte trainingen, ondernemerschap en gezondheidszorg. Net4kids en Rhiza werken samen op projecten op het gebied van ‘kleuteronderwijs’ en ‘beroepsgerichte opleidingen’.

Education is one of the most powerful weapons.

Met de beroepsgerichte trainingen richt Rhiza zich op de werkloze jeugd tussen de 18 en 35 jaar. En dat is hard nodig, want de werkeloosheid onder de jeugd in de townships ligt op maar liefst 60%. Rhiza biedt trainingen aan die aansluiten op de vraag van de lokale arbeidsmarkt zoals Mode en Design, Financiële administratie, Kleuteronderwijs, IT, en ‘hard skills’ (metselen, lassen etc.). Door de trainingen nemen de kansen op een baan of het eigen ondernemerschap enorm toe.

Ondernemen is kansen zien en ervoor gaan!

Door nieuwe ondernemingen te starten die aansluiten bij de lokale vraag en bestaande ondernemingen verder te ontwikkelen zorgt Rhiza ook voor meer werkgelegenheid in de sloppenwijken. Het ontwikkelen van ondernemers en ondernemingen gebeurt in lokale business hubs. Dit zijn ondernemers centra met kantoorfaciliteiten waar ook de trainingen worden gegeven.

Waarom heeft Net4kids voor deze projectpartner gekozen?

Benefit to all parties involved

Grondlegger van Rhiza en het brein achter de succesvolle Rhiza-cycle is de in Zuid-Afrika gevestigde Alef Meulenberg. Samen met de lokale bevolking ontwikkelt hij leefgemeenschappen waarbij hij wordt gesteund door de overheid en het lokale bedrijfsleven. Nederlandse bedrijven die projecten van Rhiza in willen zetten voor Corporate Social Responsibility (CSR) profiteren van de ondernemersgerichtheid van Alef. Hij kent de Nederlandse èn Zuid-Afrikaanse cultuur, heeft een groot lokaal funding apparaat en ‘kent de weg’. Door co-creatie worden projecten opgezet die voor alle partijen winst oplevert.

Hoe maak ik met mijn bedrijf het verschil in dit project?

Het startpunt van CSR-beleid, kies een passend project dat dichtbij jouw DNA en/of het werkgebied van jouw organisatie blijft. Iets goed doen is slechts geloofwaardig als het dichtbij je core business en core values blijft.

Met bedrijfsvalue ‘Unleash your excellence’ werkt IT-bedrijf Visualfabriq nauw samen met Rhiza. Naast de trainingen ondersteunen IT-professionals van Visualfabriq jongeren in Diepsloot met extra begeleiding, sollicitatietraining, 1 op 1 coaching en het maken van cv’s en LinkedIn profielen. Praktische zaken die voor beide partijen leerzaam zijn; de Zuid-Afrikaanse jongeren worden nog beter voorbereid op de arbeidsmarkt en de IT-specialisten komen uit hun ‘IT-bubbel’ en leren van de Zuid-Afrikaanse jongeren die vele hobbels moeten overwinnen voordat bij hen sprake is van ‘Unleash your excellence’. Ook iets voor jouw bedrijf? 

Impact maken start met een financiële commitment. Zo kunnen we met elkaar echt bouwen aan de betrokkenheid tussen jouw bedrijf en het project.

Wij maken de match. Jij het verschil?

Project updates

Zuid-Afrika Rhiza – Work Ready

Wat is de link tussen Nelson Mandela en het Skills Development programma van onze lokale partner Rhiza in Zuid-Afrika? In Zuid-Afrika is voor veel inwoners 11 februari een historische dag. Op deze...

Lees meer

Visualfabriq: hoe betrek je je medewerkers?

Maatschappelijk betrokken ondernemen voegt voor de stakeholders belangrijke waarde toe en verhoogt daardoor het aanzien van een bedrijf.Naast het verbeteren van het bedrijfsimago voor klanten,...

Lees meer

Net4kids aan de slag in Zuid Afrika

Samen met onze lokale projectpartners streven we naar een effectieve investering in kinderhulp. Bij de keuze voor een nieuwe lokale projectpartner en bij de selectie van de projecten in onze...

Lees meer