+31 20 40 67 550 info@net4kids.org
Re-integratie van kwetsbare kinderen
Watoto Wema is een huis waar kinderen van alle leeftijden opgevangen worden die op straat zwerven, geen ouders meer hebben of thuis niet veilig kunnen wonen.

Wat is het project?

Watoto Wema is een huis waar kinderen van alle leeftijden opgevangen worden die op straat zwerven, geen ouders meer hebben of thuis niet veilig kunnen wonen. Dit kan zijn door de thuissituatie, maar ook doordat criminele bendes die in hun omgeving actief zijn en er alles aan doen om jonge kwetsbare kinderen in te lijven en ze afhankelijk te maken van drugs. Watoto Wema beschermt hen, bereidt ze voor op school, begeleidt ze bij het behalen van een diploma en zorgt voor een veilige omgeving waarin ze kunnen opgroeien en zichzelf kunnen ontwikkelen.

Blood is always thicker than water.

Re-integratie in de familie staat centraal bij de opvang van de kinderen. Bij Watoto Wema wordt altijd op zoek gegaan naar een familielid. Wordt die gevonden dan wordt die betrokken bij de opvang en begeleiding van het kind met als doel dat het kind teruggaat naar de eigen familie. Watoto Wema begeleid de familie en biedt ondersteuning waar nodig.

De ondernemende initiatiefnemers van Watoto Wema, Marjolein en Lusweti, zien altijd mogelijkheden en pakken iedere gelegenheid aan om zelf inkomsten te genereren. Zo hebben ze een eigen gezondheidscentrum gebouwd waar respectvolle en kwalitatief goede zorg wordt verleend aan moeders en kinderen in de buurt. Ze hebben een eigen waterput en een bakkerij. Met ‘Friends for Life’, een organisatie die schoolbeurzen verleent, zijn ze op initiatief van Net4kids een zeer effectieve samenwerking aangegaan die resulteerde in een schoolbeursprogramma, het beschikbaar stellen van revolving funds die door studenten wanneer ze een baan gevonden hebben (gedeeltelijk) terugbetaald wordt en een buddy- en alumnisysteem.

Ondernemen staat centraal.

In het Watoto Wema Centre willen we dat jongeren hun talenten kunnen gaan inzetten om straks de gemeenschap te laten profiteren. Een ondernemersgeest bij kinderen zorgt ervoor dat ze hun eigen keuzes leren maken. Eigen verantwoordelijkheid gaan nemen.

Waarom heeft Net4kids voor deze projectpartner gekozen?

Een streven naar zelfredzaamheid van projecten is alleen realistisch en houdbaar als dit vanuit de lokale partner komt. Dat maakt de samenwerking met Watoto Wema zo sterk.

De deskundige en leergierige staf van Watoto Wema staat open om te leren en pakt iedere uitdaging aan om deze te vertalen in een succes. Dat maakt het voor bedrijven een ideale partner om mee samen te werken. Als je bedenkt dat de aanleiding voor de bakkerij een donatie van een broodmachine was, dan kan een samenwerking met Watoto Wema alleen maar leiden tot een succesvol verhaal voor beide partijen.

Hoe maak ik met mijn bedrijf het verschil in dit project?

Het startpunt van MVO-beleid, kies een passend project dat dichtbij jouw DNA en/of het werkgebied van jouw organisatie blijft. Iets goed doen is slechts geloofwaardig als het dichtbij je core business en core values blijft.

Er zijn in de afgelopen jaren business experts naar Kenia geweest om onze lokale partner te leren hoe ze zelf een goed businessplan kunnen maken. Of hoe zij hun financiële rapportages kunnen verbeteren. Er liggen nog veel meer kansen voor bedrijven om de kennis en expertise van hun medewerkers in te zetten bij dit project. De bouw van een kraamkliniek begeleiden. Business skills zoals projectmanagement over te brengen aan de lokale staf. Of de jongeren (15+) beroepsgerichte expertise te bieden.

Impact maken start met een financiële commitment. Zo kunnen we met elkaar echt bouwen aan de betrokkenheid tussen jouw bedrijf en het project. Net4kids investeert 30K per jaar in dit project.

Wij maken de match. Jij het verschil?

Project updates

Kenia: Family First Jaaroverzicht 2020

Het jaar in vogelvlucht Watoto Wema heeft in 2020 123 kinderen ondersteund. Zij krijgen allemaal gezondheidszorg, aandacht, liefde en een veilige omgeving om op te groeien in het centrum of binnen...

Lees meer

Hoe is de Covid-19 situatie in Kenia?

De wereld is in de greep van het Covid-19 virus. Het is verschrikkelijk! Maar Net4kids zou Net4kids niet zijn als we niet overal ook de positieve kanten van zien. Daarom proberen wij de komende tijd...

Lees meer

Een brief van Janet

Lieve allemaal, Mijn naam is Janet en ik denk nog elke dag aan de fijne tijd die mijn zusje en ik in het Watoto Wema Centre hadden. Daarom wil ik graag mijn verhaal aan jullie vertellen. Voordat we...

Lees meer

“Het voelt nog steeds als thuiskomen”

Stephen (inmiddels 22 jaar) is opgegroeid in het Watoto Wema Centre en deelt graag zijn verhaal met ons. Tot op de dag van vandaag is hij alle team members van het centrum ontzettend dankbaar....

Lees meer

Nooit saai in Kenia

Een projectjaar in Kenia, dat is met recht nooit saai te noemen. Al zou je dat als lokale partner soms wel willen... We zien natuurlijk heel graag het scenario: Kinderen die het goed doen op school,...

Lees meer

James wordt beroemd

De kids van Watoto Wema Centre waren maar wat onder de indruk van de 'film crew' van Net4kids, afgelopen najaar. Presentatrice Dolores Leeuwin, cameraman Niels Ruitenbeek, fotograaf Hugo Lingeman en...

Lees meer