+31 20 40 67 550 info@net4kids.org
Gedurende het projectjaar monitoren we onze projecten dankzij de voortgangsrapportages die we elk halfjaar ontvangen. En we hebben van onze partner in Nepal, Child Watabaran Centre (CWCN) een update ontvangen over de eerste helft van 2018.
Een korte blik op de eerste resultaten geeft meteen een positief beeld, onze partner zit goed ‘op schema’. Meer dan de helft (547) van de target van 850 jongeren is al bereikt met mobiele gezondheidszorg en voorlichting.
Deze groep krijgt de zorg die ze anders nooit zelf zouden kunnen betalen. Maar naast directe zorg (zowel ter plekke als in de transit kliniek of andere ziekenhuizen waar CWCN een samenwerking mee hebben) biedt onze partner vooral voorlichting over gezondheidszorg en hygiëne. Dankzij regelmatige bezoeken met de mobiele gezondheidsservice op plekken waar veel kansarme (straat)kinderen verblijven kunnen de stafleden goed monitoren hoe het met de geholpen kinderen gaat. In de slums leven is heftig, maar dat betekent niet dat je daar helemaal niet kan opgroeien. Door de juiste voorlichting kun je gezond blijven en naar school gaan, terwijl je in een sloppenwijk leeft.
CWCN promoot het belang van gezondheidszorg en onderwijs niet alleen in de slums. Ze bereiken met hun programma ook gemarginaliseerde gemeenschappen buiten de stad, kinderen die in steenfabrieken werken, zoals het verhaal van Koshish en in het begin van dit jaar ook kinderen in gebieden waar veel overstromingen zijn geweest. Ze hebben in samenwerking met het Partage Flood Relief Fund ruim 1100 schoolgaande kinderen kunnen bereiken met een Health Camp en hun School Awareness Programma.
Echter zagen ze al snel dat ze veel meer konden doen dan gezondheidszorg bieden en voorlichting geven. Door de overstromingen waren families bijna alles kwijt geraakt. De stafleden van onze partner bezoeken tijdens hun field visit de Naya Primary School in Rauthaut, een schooltje waar na de overstromingen bijna niks van over was gebleven. Kinderen zitten op de koude (natte) grond te studeren, het gebouw biedt nauwelijks bescherming meer tegen de kou. Wederopbouw is de focus van andere organisaties, maar onze partner besluit dit schooltje te helpen en zorgt voor schoolbankjes, boeken en ander lesmateriaal.
In de slums of op de straten van Kathmandu komt onze partner kinderen tegen die eigenlijk nergens anders meer heen kunnen. Vaak verslaafd (lijmsnuiven), vaak misbruikt en zonder opleiding is er geen toekomst voor hen. Deze kids (zowel jongens als meisjes) worden, vaak pas na verschillende counselingsessies, opgevangen in het Boys Home of Girls Home van onze partner. In dit eerste halfjaar zijn er al 20 kinderen gered vanuit hun onveilige situaties. 8 meisjes en 12 jongens zijn er opgevangen. Dit zijn er al meer dan de totale verwachting was voor 2018, namelijk slechts 15 kids totaal. Dit behaalde resultaat is aan de ene kant positief, want dat betekent dat 20 kinderen nu al echt geholpen worden en een betere toekomst krijgen. Maar negatief resultaat aan de andere kant, want dat betekent dat het aantal kinderen dat van de straat gehaald moet worden hoger is dan verwacht. Hoe zorgt onze partner er nou (preventief) voor dat er zo min mogelijk kinderen echt in deze situatie terechtkomen?
Dankzij de verschillende voorlichtingscampagnes op de Nepalese radio (zie ook de samenvatting van 2017), billboards langs de weg en het flyeren tijdens speciale (feest)dagen en optochten (bijvoorbeeld tijdens International Women’s Day) verhoogt onze partner het indirecte bereik en zorgt zij er dus voor dat de Nepalese gemeenschap hun kennis vergroot over gezondheidszorg en hygiëne, maar ook over het belang van onderwijs, kinderrechten en veiligheid.
Het is moeilijk te meten hoeveel kinderen hiervan profijt hebben, maar onze partner merkt dat de naamsbekendheid sowieso helpt bij hun werk en dat dankzij hun zichtbaarheid en laagdrempeligheid kinderen en jongeren hen ook durven te benaderen voor hulp. En dat is natuurlijk al een hele belangrijke eerste stap.
We zijn benieuwd wat de rest van 2018 gaat brengen voor onze partner en we houden jullie graag op de hoogte. In november doen we zelfs live verslag uit Nepal, waar we dan samen met een aantal stakeholders onze projecten gaan bezoeken.