+31 20 40 67 550 info@net4kids.org

Huidige situatie in Nepal

Nog nooit heeft de wereld zo’n lange periode van schoolsluiting meegemaakt. Volgens het recente rapport van de Verenigde Naties, heeft deze pandemie ervoor gezorgd dat wereldwijd 1,60 miljard studenten van lager tot hoger onderwijs voor langere tijd thuis zaten. In Nepal, zijn de onderwijsinstellingen lange tijd gesloten geweest en de academische activiteiten en examens uitgesteld. Door de huidige tweede corona golf die in India en Nepal vele malen erger is dan hier, blijft de lockdown van kracht. Er wordt zoveel mogelijk getracht online les te geven via verschillende online platforms zoals Zoom, Microsoft Teams en Google Meet en de jongeren die geen computer of internet hebben kunnen fysiek les op 1,5 m afstand van elkaar volgen.

Het land Nepal is ‘op slot’, alleen essentiële diensten zoals ziekenhuizen en voedselleveranciers zijn nog open. Deze langdurige lockdown dwingt lokale partner NMG (Nepal Matri Griha) zich voor te bereiden op de nabije toekomst: voedseltekorten, economische tegenspoed, sociale onrust en politieke instabiliteit. En door de pandemie worden de bestaande sociaaleconomische ongelijkheden binnen de bevolking alleen maar verder vergroot. Meer dan 62% van de mensen in Nepal zijn werkzaam in de informele sector en zijn afhankelijk van op dagelijkse arbeid om voor hun voedsel te betalen en onderdak. Voor deze mensen betekent geen werk, geen inkomen, en geen voedsel. Zij hebben dringend hulp nodig, maar de overheid beschikt niet over de financiële middelen om deze mensen te helpen.

Support aan de kwetsbaren

Tijdens het afgelopen half jaar heeft lokale partner NMG hard gewerkt om de kwetsbaren in de communities te helpen. Naast het zoveel mogelijk continueren van het (online) onderwijs en de voorlichting over Covid-19 heeft NMG 125 families ondersteund met hulpgoederen (zoals rijst, peulvruchten, olie, suiker, zout, noedels, koekjes, zeep, maskers, vitamines, maandverband, briefpapier enz.)

Waar we bij ons weten dat een lockdown de beste manier is om het virus te beteugelen, zit er in landen als Nepal een keerzijde aan de medaille. Natuurlijk is het effectief om de verspreiding tegen te gaan, maar aan de andere kant heeft het vele levens in gevaar gebracht. Vooral bij de kwetsbare groepen die afhankelijk zijn van hun dagloon om te overleven. Als er een dag geen inkomsten zijn, kan er ook geen eten gekocht worden. NMG zal deze kwetsbaren in hun community blijven ondersteunen met voedsel en hygiënepakketten. Echter, er zijn veel meer gezinnen die behoefte hebben aan ondersteuning. Daarom zijn we de campagne ‘de Club van Duizend’ gestart. Wij willen samen met duizend bedrijven deze gezinnen helpen om door deze crisis heen te komen. Om NMG (en andere lokale helden) te kunnen helpen hun reikwijdte uit te breiden en zoveel mogelijk families in nood te kunnen ondersteunen.

Doe jij ook mee?