+31 20 40 67 550 info@net4kids.org

Vers van de pers!

Freeday en Net4kids bundelen krachten voor jongeren in Zuid-Afrika.

Amsterdam, 5 augustus 2021 – Technologie startup Freeday en kinderhulporganisatie Net4kids slaan de handen ineen om jongeren uit de townships in Zuid-Afrika een betere toekomst te bieden. Deze kwetsbare jongeren zijn opgegroeid in armoede en ongelijkheid, waardoor ze geen eerlijke toegang tot de arbeidsmarkt krijgen. De jeugdwerkloosheid ligt hier boven de 60%. Net4kids, dé kinderhulporganisatie voor bedrijven, zet zich in voor een betere en zelfredzame toekomst voor jongeren wereldwijd – onze volgende generatie. Ze doet dit door Nederlandse bedrijven te verbinden aan passende, concrete kinderhulpprojecten. Freeday, een innovatieve tech-startup uit Rotterdam, gelooft in deze missie en sluit zich als maatschappelijk verantwoorde onderneming bij de kinderhulporganisatie aan. Met ondersteuning van Freeday wordt IT-beroepsonderwijs voor jong talent in Diepsloot, één van de townships bij Johannesburg, georganiseerd.  

Investeren in talenten

Freeday biedt een platform waarop organisaties digitale medewerkers (robot assistenten) kunnen inhuren om routinematige werkzaamheden over te nemen. Hiermee bieden ze hun klanten een unieke oplossing, waarmee eigen medewerkers de vrijheid krijgen om te doen waar ze goed in zijn en hun talenten te ontplooien. Deze manier van werken past bij het gedachtegoed van Net4kids, dat kansen biedt aan jongeren om zich tot hun volle potentieel te ontwikkelen. Om zoveel mogelijk jongeren in Zuid-Afrika op weg te helpen naar een zelfstandig en onafhankelijk bestaan, heeft Freeday zich aangesloten bij het 1% For The Next Generation programma van Net4kids. Het Rotterdamse bedrijf investeert daarmee vanaf de oprichting 1% van haar winst en tijd in een project voor jongeren in Diepsloot, Johannesburg.

IT-beroepsonderwijs in Zuid Afrika

De steun van Freeday gaat naar het ‘Skills Development’ project, dat zich richt op Zuid-Afrikaanse jongvolwassenen in de leeftijd van 18-35 jaar. Binnen dit project krijgt jong talent IT-beroepsonderwijs aangeboden dat aansluit op de behoeften van de lokale arbeidsmarkt. Het programma omvat daarnaast trainingen als financiële administratie, ondernemers-skills en marketing. Zo worden de studenten klaargestoomd voor de arbeidsmarkt en krijgen zij alle tools om een baan te vinden of zelf een succesvolle onderneming op te starten. Deze nieuwe ondernemingen zorgen ook weer voor meer arbeidsplekken in de townships. Deelname aan het ‘Skills Development’ project is dus niet alleen van waarde voor de studenten persoonlijk, maar ook voor de gemeenschap.

1% For The Next Generation

De jonge Zuid-Afrikaanse studenten worden op weg geholpen doordat Freeday 1% van haar inkomsten en tijd deelt. Dit draagt bij aan educatie, workshops en begeleiding naar een loopbaan in de IT-sector. Marcus Groeneveld, medeoprichter Freeday: “Wij zijn ervan overtuigd dat het ondersteunen van eigenaarschap van de lokale gemeenschap helpt om het zogenaamde ripple effect te realiseren. Meer en meer mensen kunnen zo hun talenten ontplooien. Dit sluit naadloos aan bij onze missie: Unlock Human Potential.” Net4kids is trots op de samenwerking met het innovatieve technologiebedrijf. “Het in zo’n vroeg stadium implementeren van ons 1% For The Next Generation programma toont aan dat je niet hoeft te wachten tot de onderneming winstgevend is om maatschappelijke betrokkenheid concreet te maken. Je hoeft achteraf je aandeelhouders niet meer te overtuigen en je neemt je werknemers direct mee in jouw maatschappelijke doelstellingen,” aldus Loek van den Boog, founder Net4kids.