+31 20 40 67 550 info@net4kids.org

Het jaar in vogelvlucht

2020 is voor iedereen een bijzonder jaar. Maar projectpartner SAVE heeft dit jaar, ondanks dat Covid-19 de hele wereld in zijn greep hield, bijzondere resultaten neergezet. Op wat vertraging in sommige opleidingen na, zijn de doelstellingen wel behaald.

SAVE is een gecertificeerde opleider die beroepsopleidingen aanbiedt om met meer kennis en een diploma in te stromen in de arbeidsmarkt, vaak de kledingindustrie die in Tirupur, India de grootste werkgever is. Naast de vakgerichte opleiding tot kleermaker (‘Tailoring’), kwaliteitscontroleur (‘Quality Assurance, Quality Control & Line Management’) of een computer opleiding, wordt aandacht besteed aan management- en marketingvaardigheden waardoor managementfuncties of werken als zelfstandig ondernemer binnen het bereik komen. SAVE helpt leerlingen middels hun contacten in het bedrijfsleven ook met het bemiddelen naar een baan.

Net4kids ondersteunt al sinds 2011 beroepsopleidingen van projectpartner SAVE, maar de afgelopen 3 jaar is dit omgevormd tot een revolving fund. De studiebeurzen worden door studenten na het vinden van een baan terugbetaald, zodat ook weer andere jongeren een opleiding kunnen volgen. In 3 jaar tijd is er maar liefst €31.700 terugbetaald. Een indrukwekkend bedrag!

2020 was het laatste jaar van een 3-jarig contract. 3 jaar lang hebben jaarlijks 240 leerlingen een opleiding gevolgd. Dit jaar hebben de beroepsopleidingen ivm Covid-19 stilgelegen van april t/m oktober 2020. Daarmee is er enige vertraging opgelopen. Het afgelopen jaar zijn alle 240 leerlingen gestart met een opleiding, maar waarvan 125 later dan gepland. Deze 125 leerlingen zullen de opleiding nu in 2021 afronden.

Over het project

Alleen maar ‘geven’ is op de langere termijn geen duurzaam model. Om het project verder te verduurzamen is sinds 2018 in samenwerking met Net4kids het funding model veranderd. Vanuit het SAVE Revolving Fund worden de opleidingen betaald en na afloop door de jongeren zelf in termijnen terugbetaald na het vinden van een baan. Van terugbetalingen kunnen weer nieuwe studenten de opleiding volgen. Een continue geldstroom, waardoor met één investering veel meer jongeren kansen krijgen.

Blij nieuws

Hoe mooi is het als je echt weer ‘meedoet’ met de maatschappij. Je een salaris verdiend waarmee je niet alleen jezelf kunt onderhouden, maar ook de studie van je eigen broer kunt financieren. Dit overkwam Mithra. Mithra leerde dankzij SAVE het kleermakersvak en verdiend nu het dubbele dan dat ze zonder opleiding kreeg. Ze is enorm trots op haar bijdrage in ‘the economic growth of her nation’ maar vooral is ze blij. Want kleding maken gives her happiness, en niet alleen kleding maken voor iemand anders. Ook voor haarzelf. Met haar eigengemaakte prachtige jurk aan gaat ze weer aan de slag. Dressed for success!

De cijfers

In de afgelopen 3 jaar hebben 720 leerlingen een opleiding gevolgd (waarvan 125 in april 2021 de opleiding zullen afronden). De opleidingen vonden plaats in 14 verschillende opleiding centra. In die 3 jaar hebben Indiase jongeren een kleermaker opleiding gevolgd (300 studenten), computer-opleiding (210 studenten) en kwaliteitscontroleur-opleiding (210). Het overgrote deel van de studenten is vrouw, 82%. Voor hen is support ook het hardste nodig, zij zijn vaak nauwelijks naar school geweest. Van de reeds 595 afgestudeerde leerlingen heeft iedereen een baan gevonden en 479 leerlingen betalen al geld terug in het revolving fund. Hiermee geven ze nieuwe leerlingen weer een kans om te leren en blijft het model duurzaam bestaan.

Lees het hele jaaroverzicht als PDF.

Aan de bak in 2021

Het project heeft haar doelstellingen gehaald. Alle studenten zullen in april 2021 de opleiding hebben afgerond, dan hebben 720 een opleiding gedaan. Om het fonds zelfvoorzienend te krijgen zal er in 2021 nog wel een investering nodig zijn. Veel leerlingen betalen al geld terug, maar in 2020 is daar wel vertraging in opgelopen ivm Covid-19. India is zwaar getroffen en er is inmiddels een internationale hulpactie op gang om naast de zorg te versterken ook het vaccineren op gang te brengen. Ondanks de uitdagingen in de zorg is de (banen)markt in Tirupur weer wat aangetrokken, dus de verwachting is wel dat de meeste jongeren uiteindelijk een baan gaan vinden.