+31 20 40 67 550 info@net4kids.org

Update

Covid-19 houdt de wereld in zijn greep en in de projectlanden van Net4kids zijn de effecten ervan goed te zien. India is eveneens in lockdown en scholen zijn al sinds maart 2020 gesloten, zo ook de Bridge Schools, wat een slecht effect heeft op het leven van de leerlingen. Door de pandemie zijn scholen genoodzaakt over te stappen op online lessen. Helaas bereiken deze digitale lessen niet veel kinderen onder de armoedegrens. Als gevolg hiervan verliezen deze leerlingen een groot deel van het onderwijs van schooljaar 2020-21. Dit komt de continuïteit van leren niet ten goede. Veel kinderen zijn afgelopen jaar ‘verdwenen’ uit het Bridge Schools programma. Ouders die hun banen hebben verloren of nog maar heel weinig inkomen hebben kunnen vaak maar twee dingen doen: of ze zetten hun kinderen aan het werk, of verhuizen weer terug naar de dorpen waar ze vandaan komen. Aangezien de kinderen in de Bridge Schools geen toegang hebben tot online lessen (simpelweg omdat er geen computer voorhanden, laat staan internet) is onze lokale partner SAVE begonnen met het in kaart brengen van de kinderen die geen onderwijs krijgen. Alle 255 kinderen zijn door de docenten gecontacteerd en aan deze kinderen is periodiek in kleine groepjes les gegeven.

Over het project

Het doel van overbruggingsonderwijs is om kinderen uit kinderarbeid situaties en uit kwetsbare migranten families in een veilige omgeving te brengen waar ze worden opgevangen en kunnen leren. Deze kinderen worden voorbereid op regulier onderwijs door middel van een overbruggend schooljaar. Het achterliggende doel is ze te motiveren om door te gaan met onderwijs en niet terug te vallen in de kinderarbeid. De samenwerking met deze lokale partner SAVE is er een om echt trots op te zijn. Ze zijn een autoriteit in de regio op het gebied van werknemersrechten en het aanpakken van kinderarbeid.

Creatieve oplossing

Negen docenten en vijf coördinatoren hebben alles op alles gezet om alle kinderen van de Bridge Schools te bereiken tijdens de lockdown en dat is gelukt. Als de kinderen niet naar school kunnen komt de school wel naar hen toe. Er wordt inmiddels op een wel heel creatieve manier les gegeven: Niet op school maar buiten, bijvoorbeeld in de wijk waar ze wonen, tussen de huizen, onder een boom, overal waar ze een rustig plekje konden vinden. Zo kunnen de kinderen toch doorleren en lopen ze geen achterstand op. Daarnaast ontvangen de kinderen twee maal per maand extra gezonde voeding om hen gezond te houden.

Kindverhaal

Iswaraya is 12 jaar. Ze heeft drie broers en zussen. Haar vader is verlamd en is aan bed gebonden en haar moeder werkt in de textielfabriek om in hun levensonderhoud te voorzien. Vanwege de lockdown is de moeder haar baan kwijtgeraakt. Iswaraya werd verplicht thuis kleding herstel werkzaamheden uit te voeren om toch nog wat inkomen te genereren. SAVE-staf is op bezoek gegaan bij de familie en heeft voorlichting gegeven over het werk dat SAVE doet en het belang dat kinderen onderwijs krijgen. Iswaraya is met goedkeuring van haar moeder gestopt met thuiswerken en lessen gaan volgen in de Bridge Schools.

Lees deze update als PDF.