+31 20 40 67 550 info@net4kids.org

Het jaar in vogelvlucht

2020 is voor iedereen een bijzonder jaar. Covid-19 houdt de wereld in zijn greep en in de projectlanden van Net4kids zijn de effecten ervan goed te zien. Zo ook in Ghana. Veel activiteiten in het centrum van onze lokale partner To Be Worldwide hebben lang stilgestaan, en dat heeft uiteraard geleid tot een afname van het aantal bereikte kinderen (normaal gesproken rond de 750 kinderen). Vanaf de heropening konden een kleiner aantal kinderen naar binnen onder strikte hygiëne voorwaarden, waaronder een mondmasker en het meten van temperatuur bij de deur. Het lenen van boeken werd wel extra gestimuleerd, ook omdat dit vaak snel kon en men niet lang binnen hoefde te zijn. Gedurende de lockdown heeft TBWW het To Be Connected programma ontwikkeld, waarbij 15 kinderen een tablet (met e-learning software) mochten lenen van het centrum om thuis verschillende les en leerprogramma’s te kunnen doen. Om de 3 maanden mocht een andere groep kinderen meedoen. Dit programma willen ze graag gaan uitbreiden in 2021. Met de alumni van het centrum is er een online quiz gehouden, samen met de medewerkers van Improved Corporate Finance, over hun digitale marketing lessen, en de winnaar kreeg een online webdesign cursus cadeau. Het nieuwe leslokaal is klaar, maar kon afgelopen jaar niet officieel geopend worden. Hopelijk komt er alsnog een feestelijke opening, waarbij ze meteen kunnen vieren dat er ook nieuwe computers voor de ICT-lessen zijn.

Over het project

Kennis maakt je wereld groter, leert je onafhankelijk te denken, verbredend te kijken en ondernemend te handelen. Het Takoradi Education Resource Centre biedt jongeren in Ghana deze mogelijkheid, waardoor de kans om een zelfstandig leven op te bouwen wordt vergroot. In het onderwijscentrum worden kinderen met ICT-lessen en toegang tot een bibliotheek goed voorbereid op de toekomst. Het doel van projectpartner To Be Worldwide is kinderen in Ghana een breder wereldbeeld te geven en hen vaardigheden te leren waarmee zij meer kans maken op de arbeidsmarkt.

Blij nieuws

Omdat de scholen afgelopen jaar veelal gesloten waren mag Emmanuel (15 jaar) mee met zijn opa die als tuinman werkt voor een Ghanees / Nederlands koppel. Het stel ziet al snel wat een slimme jongen hij is, maar komen er ook achter dat hij slecht kan lezen en schrijven. Het lukt hen zelf niet om dit te verbeteren, en na een oproep op social media komen ze bij het Takoradi Educatie centrum. Een fantastische wereld gaat voor Emmanuel open, van de vele boekjes tot computers. Maar het belangrijkste, hij leert Doris kennen en zij begeleidt hem bij het lezen met behulp van een speciale methode en die werkt goed! Blij gaat Emmanuel zo vaak als hij kan naar het centrum. Dit is hoe fijn leren kan zijn.

De cijfers

In 2020 hebben we geïnvesteerd in de lopende kosten van het centrum van € 16.865. De overige programma’s hebben min of meer stilgelegen, en zijn er minder uitgaven gedaan. In de komende drie jaar gaan we verder met het investeren in de groep alumni, met name door het digitale marketing programma verder voort te zetten. De klant C-taste is behouden, waardoor de studenten kunnen blijven leren. TBWW zet ook nog meer in op deze groei en geeft met het Alumni Support Fund vier alumni de financiële mogelijkheid om door te studeren. En dat betaalt zich terug in kansen voor deze jongeren op de arbeidsmarkt, maar ook in support voor het centrum. Een van de alumni (opleiding tot verpleegster) kwam zeep & handsanitizers brengen voor alle kids en staf van het centrum. 

Lees het hele jaaroverzicht als PDF.

Aan de bak in 2021

Het komende jaar zal nog veel flexibiliteit gevraagd worden van TBWW omdat veel onzeker is door Corona. Voor de vervolgstap van het Digital Marketeer programma zal een fysieke workshop door de digitale experts nodig zijn, dus zodra reizen naar Ghana veilig kan zal dat programma ook een vervolg krijgen. Gelukkig zijn de scholen sinds januari dit jaar weer geopend, en zorgt TBWW weer via veel reclame voor het centrum (o.a. op de plaatselijke radio) zodat zoveel mogelijk kinderen (en hun ouders) op de hoogte zijn van de mogelijkheden op deze manier hun ontwikkeling een extra boost te geven na een jaar van stilstand.