+31 20 40 67 550 info@net4kids.org

De grote textielstad Tirupur is ondanks het harde strijden van SAVE – helaas – nog altijd een “walhalla” voor leveranciers van de kledingindustrie. Veel gezinnen en families trekken namelijk naar deze regio toe omdat de ouders op zoek zijn naar werk. De kinderen worden daar dan vaak aan hun lot overgelaten en voilà: een easy target voor de fabriekseigenaren.

“Armoede is één van de belangrijkste oorzaken van kinderarbeid”, is een veelgenoemde uitspraak. Kinderarbeid houdt de armoede ook in stand. Doordat kinderen goedkope werknemers zijn leidt dit tot lagere lonen en hogere werkloosheid onder volwassenen. Kinderen die werken en niet naar school gaan komen later hoogstwaarschijnlijk terecht in laagbetaalde banen en vervolgens hun kinderen ook. Zo blijft de vicieuze cirkel van armoede bestaan. Toegang tot onderwijs is dus ontzettend belangrijk om deze cirkel te doorbreken. Lezen, schrijven, rekenen en alle overige vaardigheden die je daar opdoet zijn essentieel voor het vinden van een goede baan en een eerlijke loon.

Plan de campagne

Naast het verstrekken van lesmaterialen en gezonde lunches aan de Bridge School leerlingen heeft SAVE het afgelopen half jaar weer een hoop mooie activiteiten georganiseerd. Activiteiten als: road-shows, wereld mensenrechten dag, NGO-bijeenkomsten over geslacht gerelateerd geweld, wereld kinderdag, schooluitwisselingsprogramma’s en ouder- en gemeenschapsbijeenkomsten. Beter beeld hierbij krijgen? Neem dan zeker even een kijken op facebook voor de foto’s: SAVETirupurNGO
Om de problematiek van kinderarbeid onder de aandacht te brengen hebben ze massale bewustmakingscampagnes, handtekeningcampagnes, straattheater en postercampagnes gehouden. Een uitblinker was de anti-kinderarbeid dag, waarbij 600 mensen deelnamen aan de campagne.

Highlights juni – december 2019

· met de ondersteuning van Net4kids volgen nu 178 kinderen (101 jongens & 77 meisjes) overbruggingsonderwijs;
· via huis-aan-huisonderzoek zijn er 158 nieuwe migranten drop-outs gesignaleerd en opgenomen in het programma;
· 118 leerlingen zijn vanuit de Bridge Schools doorgestroomd naar het reguliere onderwijs;
· er zijn 12 health camps georganiseerd op de Bridge school om de gezondheid van de kids te waarborgen;
· er werden 7 nieuwe Bridge Schools opgericht;
· er werden 2 nieuwe onderwijstalen toegevoegd om de taalkloven te overbruggen: Bengali en Oriya (naast de huidige talen Engels, Tamil & Hindi);
· naast onderwijs worden de kinderen ook gestimuleerd om deel te nemen aan sportactiviteiten om zowel fysiek als mentaal sterker te worden en om culturele- en beroepsmatige vaardigheden op te doen.

Uitdaging

SAVE probeert zoveel mogelijk kinderen thuis op te halen om ze naar de Bridge Schools te begeleiden, omdat veel ouders het niet veilig vinden en bang zijn dat hun kinderen iets zal overkomen onderweg. Daarnaast praat SAVE veel met deze families om hun angst te verminderen of weg te nemen. Met zoveel leerlingen is dat een behoorlijke uitdaging, maar wel eentje die ze absoluut niet uit de weg gaan.

Kinderarbeid, een wereldwijd probleem

Dankzij de Bridge Schools krijgen veel Indiase jongeren weer perspectief. Deze brug naar regulier onderwijs is de enige manier om weer aansluiting te vinden.
Samen met jullie en onze helden van SAVE blijven we strijden voor de rechten van kinderen. Een toekomst zónder kinderarbeid! Uit de fabriek, in de schoolbank!

நன்றி!