+31 20 40 67 550 info@net4kids.org

Bijna iedereen weer thuis

India behoort met meer dan 6 miljoen besmettingen tot de landen die het meest worden getroffen door het coronavirus. En het aantal besmettingen neemt nog steeds toe. Zo ook in de Rainbow Homes, waar de meeste meisjes weer teruggekeerd zijn.

In de Rainbow Homes in Chennai, Kolkata en Delhi en in het Rainbow Foundation India (RFI) kantoor in Hyderabad is een aantal stafleden en enkele meisjes besmet geraakt met Covid-19. Inmiddels is iedereen weer gezond. Het is een hele prestatie dat RFI en de Home-teams de verdere verspreiding van het virus in de Homes tot op heden hebben weten te voorkomen, door snelle actie bij infectiegevallen en isolatie van de zieken. De heldere preventiemaatregelen en richtlijnen over hoe te handelen in geval van infecties, die RFI in een vroegtijdig stadium heeft uitgevaardigd, hebben gewerkt.

Inmiddels is 73% van de kinderen weer terug in de Homes. Een groot aantal meisjes was vanwege Holi en/of bijgeloof in een naderende ‘doomsday’ op 29 maart al bij hun ouder(s)/verzorger(s). Zij konden niet tijdig voor de lock-down terugkeren. Anderen werden door de overheid verplicht terug te gaan naar hun ouders of werden in paniek door hun ouder(s)/verzorger(s) opgehaald. 1.126 kinderen zijn inmiddels weer teruggekeerd en – na 2 weken quarantaine – gereïntegreerd in de Homes. Dit was een enorme logistieke operatie en heeft ook een emotionele impact gehad op de teams en de meisjes.

Nu begint de rust langzaam terug te keren in de Homes en raken de stafleden en kinderen gewend aan de nieuwe situatie. Er blijven evenwel grote uitdagingen, zoals de veiligheid van de kinderen die nog niet zijn teruggekeerd en de inspanningen om ook hen terug te halen, het onderwijs op afstand, het blijvende risico op besmettingen en de extra druk die dit legt op de organisatie.

Kortom, ook in India zijn ze helemaal klaar met Corona, maar is Corona nog helaas niet klaar met ons. We zijn trots op onze lokale partner die blijft strijden voor deze kwetsbare meisjes in de Rainbow Homes. We hopen dat de overige meisjes ook snel gezond kunnen terugkeren.

Ondertussen blijven wij met Net4kids onverminderd in gesprek met het bedrijfsleven, om zoveel mogelijk straatmeisjes een veilig thuis te kunnen bieden. Zoals met de opbrengst van onze Net4kids Golfdag: dankzij alle bedrijven die hierbij aanwezig waren kunnen we weer 40 meisjes de support  bieden die ze, juist nu, nodig hebben.